Βαλέριος Καλούτσης: Μεταμορφώσεις ενός τοπίου

Βαλέριος Καλούτσης:
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου

Επιμέλεια:
Χριστόφορος Μαρίνος

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Εγκαίνια: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019, στις 20:00
Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο


Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινίασε την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019, την αναδρομική έκθεση «Βαλέριος Καλούτσης: Μεταμορφώσεις ενός τοπίου».

Η έκθεση, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Χριστόφορου Μαρίνου, περιελάμβανε περισσότερα από 120 έργα τα οποία καλύπταν συνολικά επτά δεκαετίες, από τις αρχές του 1950 έως τα τέλη του 2000.

Λάτρης της φύσης και με βαθιά οικολογική συνείδηση, ο Βαλέριος Καλούτσης (1927-2014) ήταν από τους πρώτους Έλληνες καλλιτέχνες που καταπιάστηκαν με το ζήτημα της καταστροφής του περιβάλλοντος. Η ρομαντική ενατένιση της (κρητικής) φύσης, η υφή του εδάφους, των πετρωμάτων, του βυθού, των βουνών και της θάλασσας, η κίνηση και οι ανταύγειες του φωτός, οι πολλαπλές εκφάνσεις και το αδιέξοδο της ανθρώπινης επικοινωνίας, η ιδέα της τεχνητής φύσης, οι αέναες μεταλλαγές του τοπίου μέσω επεμβάσεων ή επεκτάσεων, οι γεωλογικές μεταμορφώσεις, καθώς και η κατοπτική και ανάγλυφη απεικόνιση ενός τόπου είναι ορισμένα από τα θέματα που συναντάμε στο πολυσχιδές έργο του.

Τα έργα της έκθεσης φανέρωναν την εξελικτική πορεία ενός ανήσυχου ζωγράφου ο οποίος χρησιμοποίησε ποικίλα μέσα έκφρασης (ζωγραφική, κινητικά έργα, σχέδιο, κολάζ) και τη διάθεσή του να αποτυπώσει με έναν πoλυπρισματικό τρόπο την πραγματικότητα που τον περιβάλλει. Αυτήν ακριβώς την πολύπλευρη και στοχαστική προσέγγιση του Καλούτση επεδίωκε να αναδείξει η αναδρομική του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 16 Ιουνίου 2019, πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το φθινόπωρο του 2019, με την ευκαιρία της έκθεσης, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις futura δίγλωσση μονογραφία αφιερωμένη στο έργο του Καλούτση.

photo credit: Γιώργος Αναστασάκης

Επικοινωνία:
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνης (Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.)
Μεσολογγίου 32, 74 100 Ρέθυμνο
Τ: +30 28310 52530, F: +30 28310 52689
E-mail: info@cca.grhttp\\:www.cca.gr

Valerios Kaloutsis