Χρύσα. Κυκλαδικά Βιβλία 1957-1996

Χρύσα. Κυκλαδικά Βιβλία 1957-1996

Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης), σε συνεργασία με την Alpha Bank, παρουσίασαν στο Ρέθυμνο δύο εκθέσεις έργων σημαντικών ελλήνων καλλιτεχνών της διασποράς, του Γεράσιμου Στέρη, Σχέδια 1920-1935 και της Χρύσας, Κυκλαδικά Βιβλία που ανήκουν στη Συλλογή της Τράπεζας. Οι εκθέσεις, των οποίων τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 10 Ιουνίου 2000, στεγάστηκαν στο διώροφο κτίσμα του Πυροβολικού στο ενετικό κάστρο της πόλης και παρέμεινε ανοικτή για το κοινό έως τις 30 Ιουλίου 2000.

Η Χρύσα, καλλιτέχνις με διεθνή ακτινοβολία τίμησε και τιμά την Ελλάδα και τον κόσμο με έργο πολυσήμαντο και πολυδιάστατο. Το 1953 έφυγε για το Παρίσι και το 1955 για το Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη όπου ζει και εργάζετι μέχρι σήμερα. Τα έργα που εκτέθηκαν στο Ρέθυμνο, ανήκαν στη σειρά Κυκλαδικά Βιβλία, που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία το 1997 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης του Ιδρύματος Νικολάου Π. Γουλανδρή στην Αθήνα. Τα Κυκλαδικά Βιβλία, από πεντελικό μάρμαρο ή γύψο, έγιναν στην περίοδο 1957-1962 και είναι μνημειακά αν και οι διαστάσεις τους δεν υποδηλώνουν κάτι τέτοιο. Ονόμασε την σειρά Κυκλαδικά Βιβλία, μετά την ολοκλήρωση του έργου. Έμεινε κατάπληκτη από την ομοιότητα ανάμεσα στα ψύψινα εκμαγεία της και τα μαρμάρινα εδώλια της αρχαίας κυκλαδικής τέχνης.

Γράφει η Barbara Rose, στον κατάλογο της έκθεσης του ΄97, «….. Τα Κυκλαδικά Βιβλία δεν συμβολίζουν, αλλά κυριολεκτικά είναι μια tabula rasa. Είναι ένα κενό. Σηματοδοτούν μια νέα αρχή και συγκεκριμένα την υπαρξιακή κατάσταση στην οποία βρέθηκε ως εκπατρισμένη. Για τη Χρύσα τα Κυκλαδικά Βιβλία αποτελούν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός προσωπικού λεξιλογίου μορφών…..».

Στην έκθεση στο Ρέθυμνο παρουσιάστηκαν τα δώδεκα έργα από τη σειρά, δέκα από τα οποία ανήκουν στην Alpha Bank.

Την έκθεση επιμελήθηκε η Κατερίνα Κοσκινά, Επιμελήτρια της Συλλογής της ALPHA Bank.

Με την ευκαιρία της έκθεσης κυκλοφόρησε δίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά-αγγλικά) με φωτογραφίες από τα έργα που παρουσιάστηκαν. Η Κατερίνα Κοσκινά υπογράφει το κείμενο για τη Χρύσα και ο Κώστας Σταυρόπουλος αυτό για τον Γεράσιμο Στέρη. Η έκδοση συνοδευόταν από εισαγωγικά σημειώματα της Διοίκησης της Τράπεζας και της Διευθύντριας του Κ.Σ.Ε. Δ., Μαρίας Μαραγκού.

Κατά τη διάρκειά της έγιναν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο