Ετήσια έκθεση Εικαστικών Εργαστηρίων 2001

Ετήσια έκθεση Εικαστικών Εργαστηρίων 2001

Ένα πανηγύρι χαράς και χρωμάτων ήταν η έκθεση του Εκπαιδευτικού τομέα - Εικαστικών Εργαστηρίων του Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης) που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2001, στη Δημοτική Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκις».

Δουλειά ενός χρόνου για μικρούς και μεγάλους στους τοίχους και τον χώρο, με όλα τα μέσα έκφρασης, λάδι, ακρυλικό, μολύβια, νεροχρώματα, πηλό, χαρτί, σύρμα κ.λ.π. που τα χάρηκαν μικροί και μεγάλοι φιλότεχνοι, ανάμεσά τους ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Δημήτρης Αρχοντάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου και ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Τσουρλάκης, αναπληρωτής πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου.

Προγράμματα με θέμα την πόλη και το δομημένο περιβάλλον, έχουν αποδώσει σπίτια στο χαρτί και κατασκευαστικές συνθέσεις, παιδικά χεράκια έχουν ασκηθεί με τα αποτυπώματά τους στις αρχές της χαρακτικής ενώ ο πηλός έχει αποδώσει φορτηγά και λεωφορεία με τους επιβάτες τους, ακριβώς όπως τα εμπνεύστηκε η παιδική φαντασία.

Τα τμήματα ενηλίκων, ωριμότερα παρά ποτέ, παρουσιάστηκαν με τις ασκήσεις τους στο σχέδιο και το χρώμα. Έργα υπομονής, για πολλούς ασκήσεις ψυχής και άλλους δοκίμια πάθους που υποβόσκει και που διαβάζει ο θεατής στην εξπρεσιονιστική γραφή κάποιων από τους μεγαλύτερους μαθητές των εργαστηρίων.

Στην  έκθεση παρουσιάστηκε και ένα δείγμα δουλειάς των νέων που προετοιμάστηκαν για τις σχολές Αρχιτεκτονικής και τα ΤΕΙ, σχολές στις οποίες και φέτος είχε μεγάλη επιτυχία εισόδου το τμήμα προετοιμασίας του Κ.Σ.Ε.Δ. Ρεθύμνης που είχε ξεκινήσει από τον προπερασμένο χρόνο.

Εκείνο που εντυπωσίασε ιδιαίτερα ήταν ένα μεγάλο περιβάλλον με δέντρα, δουλειά μικρών και μεγάλων, κυρίως μεγάλων. Δέντρα πράσινα, δέντρα καμμένα, δέντρα ματωμένα από την ανθρώπινη επέμβαση και τον «πολιτισμό».

Όλη αυτή η δουλειά, έγινε με αφορμή ένα πρόγραμμα υποστήριξης του περιβάλλοντος και της πόλης χωρίς αυτοκίνητα και πραγματοποιήθηκε σαν κατάθεση στην υποβαθμισμένη παλιά πόλη αλλά και τα κομμάτια της πόλης που προορίζεται για κατοικία, όπως η Καλλιθέα, για παράδειγμα και που κτίζεται δίχως πράσινο.

Παράλληλα, στην έκθεση παρουσιάστηκε η ταινία “Δύο+26”, μια παραγωγή του Κέντρου πάνω στη διαδικασία δουλειάς των καλλιτεχνών Δημήτρη Αληθεινού και Άγγελου Σκούρτη και μαθητών του Κολεγίου Ψυχικού που προορίζονται να κάνουν τέχνη και που πέρασε τον περασμένο χειμώνα στο διαδίκτυο, ως επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Artistonline”. Τέλος, παρουσιάστηκε το υλικό “Το πνεύμα της εποχής” σε μουσειοβαλίτσα που, προορισμό της έχει να ταξιδεύει και να εκτίθεται σε εναλλακτικούς χώρους.


ΚΡΗΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
Στο ισόγειο της Πινακοθήκης, οργανώθηκε μια μικρή έκθεση Κρητών καλλιτεχνών από τη Μόνιμη Συλλογή του Κέντρου. Παρουσιάστηκαν έργα των καλλιτεχνών: Νίκου Αλεξίου, ο γνωστός ρεθύμνιος δώρισε πρόσφατα στο Κέντρο τρία έργα της σειράς “Μονή Αρσανίου”, Καλλιόπης Ασαργιωτάκη, Νίκου Βισκαδουράκη, Θεόφιλου Γκερεδάκη, Μανώλη Ζαχαριουδάκη, Αντρέα Θεοδωράκη, Βαλέριου Καλούτση, Λευτέρη Κανακάκι, Γιάννη Λασηθιωτάκη, Άννας Παλιεράκη, Ηλία Παπαηλιάκη, Σοφίας Πορταλάκη, Λιλής Στεφανάκη, Γιάννη Στεφανάκι, Βαγγέλη Τζερμιά.

Οι εκθέσεις συνεχίστηκαν έως τις 30 Οκτωβρίου 2001 όπως εξάλλου και η έκθεση του Γιάννη Κουμεντάκη που φιλοξενήθηκε στο τζαμί του Ιμπραήμ Χαν, στη Φορτέτσα και το χώρο τέχνης «8», στην οδό Χειμάρας 8.

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο