Λαβύρινθος

Λαβύρινθος

11 Σεπτεμβρίου - 31 Οκτωβρίου 2004
Michele Schneider, Anke Vrijs
Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης
Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Καλλιτεχνικών Δράσεων (CEAAC)
Με επιτυχία εγκαινιάστηκε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου από το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης), η έκθεση με τίτλο:  «ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ».

Η έκθεση, μια νοητή πορεία στο παρελθόν και το παρόν των Γαλλίδων καλλιτεχνών Michele Schneider και Anke Vrijs, είναι ο τελικός σταθμός μίας διαδικασίας τριών χρόνων πάνω στο ζήτημα του Λαβύρινθου.

Οι δύο καλλιτέχνιδες, που παρέμειναν και δούλεψαν στην Κρήτη, αναζήτησαν το Μινωικό λαβύρινθο στα ίχνη του παρελθόντος αλλά και στη σχέση που έκτισαν  με το ζωτικό παρόν. Μια σειρά από σχέδια, χαρακτικά, πίνακες, γλυπτά από πηλό (ο Θησέας, ο Μινώταυρος, η Αριάδνη), παιχνίδια καθώς και πολλά μπλοκ με σημειώσεις και σχέδια που κρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν το μύθο του Λαβύρινθου στον τόπο που τον γέννησε εκτίθενται στον όμορφο χώρο του Σταθμού της Σχολής Καλών Τεχνών στο λόφο του Ευληγιά.

Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας, που είναι ανοικτό από την ίδρυσή του σε συνεργασίες με μουσεία, κέντρα και ευρωπαϊκούς θεσμούς καλλιτεχνικών ανταλλαγών, οργάνωσε την έκθεση αυτή σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Καλλιτεχνικών Δράσεων (CEAAC) του Στρασβούργου. Από την πλευρά του, το Κέντρο του Στρασβούργου είχε ήδη υποδεχτεί και φιλοξενήσει δύο Έλληνιδες καλλιτέχνιδες, τη Βούλα Γουνελά και τη Χρυσή Καραδάκη, οι οποίες εν συνεχεία προσκλήθηκαν να εκθέσουν στο Στρασβούργο μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η έκθεση «Λαβύρινθος», που φιλοξενήθηκε στο Σταθμό της Σχολής Καλών Τεχνών που βρίσκεται στο λόφο του Ευληγιά στο Ρέθυμνο, είχε διάρκεια έως τις 31 Οκτωβρίου.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος.

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο