οικαδε. Αθήνα

Ρέθυμνο, Mάϊος 2003

Με μεγάλη επιτυχία έγιναν την Τρίτη 13 Μαΐου 2003, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, τα εγκαίνια της έκθεσης «Οίκαδε» Κρήτες Καλλιτέχνες, της έκθεσης του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης (σημερινό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης) που μεταφέρθηκε στην Αθήνα, με πρωτοβουλία και οργάνωση της Παγκρητίου Ενώσεως. Επρόκειτο για τη συνύπαρξη 170 δρώντων καλλιτεχνών που είχαν μία παρουσία στο χώρο της τέχνης σε διεθνές, πανελλήνιο ή τοπικό επίπεδο με κοινό τόπο καταγωγής τους την Κρήτη.

Η έκθεση οργανώθηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης με την επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού.

Η Αθηναϊκή παρουσίαση της έκθεσης έγινε με την οργάνωση της Παγκρητίου Ενώσεως και την ουσιαστική συμβολή του Μιχάλη Αγγελάκη.


Πλήθος Κρητών, μέλη της κοινότητας που ζει στην Αττική, Κρήτες εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, αλλά και φιλότεχνοι, θαύμασαν τα έργα και σχολίασαν τη δημιουργία των καλλιτεχνών που ζουν στο νησί, την υπόλοιπη Ελλάδα ή το εξωτερικό και έχουν κοινή καταγωγή τους την Κρήτη. Παρόντες επίσης οι περισσότεροι καλλιτέχνες που μετέχουν στην έκθεση.

Συγκινητική η προσέλευση καλλιτεχνών από την Κρήτη που ταξίδεψαν στην Αθήνα για να είναι παρόντες στο άνοιγμα του «Οίκαδε» στην Αθήνα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος δήλωσε ότι βλέπει θετικά τη συνεργασία ενός σωματείου με παράδοση στη διατήρηση ιστορικών αξιών με ένα κέντρο εξειδικευμένο στη σύγχρονη τέχνη και διεθνή προσανατολισμό. Και τόνισε τη σημασία που αποδίδει το ΥΠ. ΠΟ. στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης, δυναμικό και δραστήριο μέλος των επίσημων θεσμών του τόπου και «αστέρι» που ταχύτατα έλαμψε τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Για την ίδια την έκθεση, ο υπουργός σχολίασε ότι έχει ενδιαφέρον αυτή η σύγκλιση των έργων των καλλιτεχνών, η συναισθηματική κατάθεση που δηλώνεται από την πλευρά του Κέντρου και η καταγραφή που έγινε, των Κρητών καλλιτεχνών.

Η εκδήλωση των εγκαινίων, άρχισε με την ομιλία του Προέδρου της Παγκρητίου Νίκο Πρασσιανάκη, ο οποίος μίλησε για τη σημασία να βρεθούν οι Κρήτες μεταξύ τους και να επιβεβαιώσουν μια παράδοση ζωντανή στις μέρες μας και στην προσπάθεια που κάνει το σωματείο να μετέχει στην πολιτιστική ζωή των ανθρώπων που προέρχονται από το νησί. Και τόνισε ότι η έκθεση «Οίκαδε» είναι η πρώτη σοβαρή καταγραφή των Κρητών καλλιτεχνών.

Η Διευθύντρια του Κέντρου Ρεθύμνης Μαρία Μαραγκού, ευχαρίστησε την Παγκρήτιο Ένωση για την απόφασή της  να μεταφέρει την έκθεση στην Αθήνα και μίλησε για τη σημασία της συνεύρεσης τόσων πολλών, διαφορετικών τάσεων στη δουλειά των Κρητών καλλιτεχνών.

Στον πολύ θερμό λόγο του υπουργού Πολιτισμού που έκλεισε τις ομιλίες, εγκαινιάζοντας την έκθεση, η δευτερολογία του Προέδρου της Παγκρητίου, ο οποίος δώρισε ένα Κρητικό μαχαίρι με ασημένια λαβή στον υπουργό.

Η βραδιά συνεχίστηκε ως αργά, στις ταράτσες του Μελίνα όπου το μπουφέ των εγκαινίων, με Κρητικές γεύσεις, κρασιά και πολύ ενθουσιασμό.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά – αγγλικά) ο οποίος επανεκδόθηκε για λογαριασμό της Παγκρητίου Ενώσεως με παράρτημα 14 καλλιτεχνών που παίρνουν μέρος στην έκθεση της Αθήνας.

Η διάρκεια της έκθεσης ήταν έως τις 10 Ιουνίου 2003.

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»
Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης – Θησείο

Οργάνωση:
Παγκρήτιος Ένωσις

Πληροφορίες:
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης

Χειμάρας 5, 74 100 Ρέθυμνο
Τηλ. 28310-52530, Fax: 28310-52689

Βαλέριος Καλούτσης
Μεταμορφώσεις ενός τοπίου
22 Μαρτίου - 16 Ιουνίου 2019
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Ρέθυμνο