ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ:
Σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης
Σε τμήματα ενηλίκων

2017


Δεκέμβριος: Στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικών δράσεων της "Παιχνιδοχώρας" του Δήμου Ρεθύμνου ο Εκπαιδευτικός Τομέας του Μ.Σ.Τ. Κρήτης συμμετείχε με το χριστουγεννιάτικο εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης, για παιδιά και ενήλικες, με θέμα: Παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια: Μοιραζόμαστε χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις (Σοφία Τρούλη).

Ιούλιος - Δεκέμβριος: Στο πλαίσιο της έκθεσης Δέκα Κεφάλαια. Έργα από τη Μόνιμη Συλλογή, πραγματοποιήθηκε μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα Ταξιδεύουμε στον κόσμο των Συναισθημάτων (Σοφία Τρούλη).

Οκτώβριος: Συμμετοχή του Εκπαιδευτικού Τομέα του Μ.Σ.Τ.Κρήτης, στο Διεθνές Συνέδριο για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, 
με βιωματικό εργαστήριο (Σοφία Τρούλη, Κώστας Χρηστίδης).


Οκτώβριος: Στο πλαίσιο του 28ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου
, ομιλία με θέμα: Από τον El Greco στον Picasso: Η επίδραση του Greco στους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα (Χρηστίδης Κώστας).

Οκτώβριος: Στο πλαίσιο του 28ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου, εργαστήριο για ενήλικες και παιδιά με θέμα: Αναγεννησιακό σκηνικό με εσένα πρωταγωνιστή (Γιαβρίδη Κατερίνα).

Οκτώβριος: Στο πλαίσιο του 28ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου
, οικογενειακό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για ενήλικες και παιδιά Δημοτικού με θέμα: Αναγέννηση: Οικογενειακές στιγμές (Τρούλη Σοφία).

Μάιος: Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017, πραγματοποιήθηκε μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα Μοιραζόμαστε ιστορίες προσφυγιάς με αφορμή έργα τέχνης (Σοφία Τρούλη). 

Απρίλιος: Σεμινάριο ιστορίας της τέχνης με θέμα Η τέχνη του 20ου αιώνα: Όψεις του νεοεξπρεσιονισμού στην Ευρώπη και την Αμερική τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 (Δήμητρα Γιαπλέ).

Απρίλιος: Με αφορμή την έκθεση Ο Οδυσσέας στον Άδη του Νίκου Βισκαδουράκη, πραγματοποιήθηκε μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για ενήλικες με θέμα Ο Οδυσσέας συναντάει τους καλλιτέχνες (Σοφία Τρούλη).

Απρίλιος: Με αφορμή την έκθεση Ο Οδυσσέας στον Άδη του Νίκου Βισκαδουράκη, πραγματοποιήθηκε μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για ενήλικες με θέμα Καταβάσεις στην τέχνη (Σοφία Τρούλη).

Μάρτιος: Εργαστήριο Κατασκευής Κοσμήματος σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου (Πέτρος Σταυρουλάκης)


Φεβρουάριος: Αποκριάτικο πρόγραμμα για παιδιά και ενήλικες με θέμα Ήρωες των Αποκριών! Εσύ ποιος ήρωας θέλεις να είσαι; (Σοφία Τρούλη)


Ιανουάριος: Καλωσόρισμα στον νέο χρόνο συντροφιά με τη ροδιά και την ελιά (Σοφία Τρούλη, Κατερίνα Γιαβρίδη)

2016


Δεκέμβριος 2016 - Φεβρουάριος 2017: Στο πλαίσιο της έκθεσης Σώμα και άλλες μικρές ιστορίες, πραγματοποιήθηκε μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα Δεσμοί Αγάπης (Σοφία Τρούλη).

Δεκέμβριος: Παππούδες, γιαγιάδες, Εγγόνια. Μοιραζόμαστε χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις (Σοφία Τρούλη)


Δεκέμβριος: Απόγευμα αφήγησης Χριστουγεννιάτικων Ιστοριών εμπλουτισμένο με εικαστικό εργαστήρι (Μαρία Έρνεστ Φραγκοπούλου).


Νοέμβριος: Με αφορμή την έκθεση "Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα" από τη Συλλογή της Alpha Bank, μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα "Η αλφαβήτα της νεοελληνικής τέχνης" (Σοφία Τρούλη).

Αύγουστος: Στο πλαίσιο της έκθεσης Critical Archives I: Ruins, Medphoto Festival, πραγματοποιήθηκε Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα: Συνομιλώντας μπροστά σε Σύνορα και Σταυροδρόμια (Σοφία Τρούλη).

Μάϊος: Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, πραγματοποιήθηκε μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα: Το Μ.Σ.Τ. Κρήτης μας γνωρίζει τη γειτονιά του (Σοφία Τρούλη).

Απρίλιος: Στο πλαίσιο της έκθεσης Νεκρή Φύση, πραγματοποιήθηκε μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για ενήλικες και παιδιά, με θέμα: Η Νεκρή Φύση στην "ανοιξη" του 21ου αιώνα (Σοφία Τρούλη, Μαρία Έρνεστ Φραγκοπούλου) 

Μάρτιος: Αποκριάτικο Μουσειοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα για παιδιά και ενήλικες με θέμα "Ζωντανεύοντας πρόσωπα και πίνακες (Ελισάβετ Βιβυλάκη, Σοφία Τρούλη).

Ιανουάριος: Με αφορμή την έκθεση Ψίθυροι, πραγματοποιήθηκε μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα: Αφουγκραζόμαστε οικείους ψιθύρους (Σοφία Τρούλη).

2011


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα καλλιτεχνικής φωτογραφίας: 2 ενότητες επτά συναντήσεων (Άρης Τσαντηρόπουλος, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης)

Απρίλιος: Στο πλαίσιο της συνάντησης της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Ο πηλός μέσον απελευθέρωσης των δημιουργικών δυνάμεων του ανθρώπου». (Βούλα Γουνελά, Ομάδα 20/μελής Α/θμιας, Εικαστικά Εργαστήρια, Ρέθυμνο)

Απρίλιος: Στο πλαίσιο της συνάντησης της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Αγαπητή σακούλα. Εικαστικές εφαρμογές με νάιλον σακούλες». (Στέλλα Δρυγιαννάκη – Ζωγράφος, Ιωάννα Καραγιώργου- Σκηνογράφος, Ομάδα 20/μελής Α/θμιας, Εικαστικά Εργαστήρια, Ρέθυμνο)

2010


Β΄ κύκλος μαθημάτων Ιστορίας της Τέχνης με θέμα: Η τέχνη του 19ου και 18ου αιώνα. (Σοφία Kατόπη, Ιστορικός Τέχνης)

Πρόγραμμα - συζήτηση – παρουσίαση καλλιτεχνικού κοσμήματος. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την καταξιωμένη καλλιτέχνιδα στο χώρο του κοσμήματος Λίνα Φανουράκη

Διαρκές Σεμινάριο: Επιστήμες και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, 1. Εσπερίδα με θέμα: Τέχνες και Μέση Εκπαίδευση. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Α΄ μέρος: Θεωρητικές προσεγγίσεις σε ζητήματα τέχνης. Β΄μέρος: Τέχνες και Σχολείο (Φιλοσοφική Σχολή, Κοσμητεία, Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών)

Γ΄ κύκλος μαθημάτων Ιστορίας της Τέχνης με θέμα: Η τέχνη του 19ου και 18ου αιώνα. (Σοφία Kατόπη, Ιστορικός Τέχνης)

Δ΄ κύκλος μαθημάτων Ιστορίας της Τέχνης με θέμα: Η τέχνη του 1ου μισού του 20ου αιώνα. (Σοφία Kατόπη, Ιστορικός Τέχνης)

Δίωρο πρόγραμμα κεραμικής στο τμήμα Προσχολικής εκπαίδευσης (καθηγητής τμήματος Αντώνης Τσουπάκης) στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Γουνελά Βούλα - Μπόρα Φρόσω)

Δίωρο πρόγραμμα κεραμικής στο τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης (καθηγητής τμήματος Κώστας Χρηστίδης) στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Γουνελά Βούλα - Μπόρα Φρόσω)

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (Κώστας Χρηστίδης)

2009


Α΄ κύκλος μαθημάτων Ιστορίας της Τέχνης με θέμα: Aπό την Αναγέννηση έως τον 20ο αιώνα. (Σοφία Kατόπη, Ιστορικός Τέχνης)

Σεμινάριο κεραμικής για εκπαιδευτικούς (δασκάλους και νηπιαγωγούς) με θέμα: "Πηλός και παιδί, πλαστικότητα και φαντασία" Γουνελά Βούλα – Μπόρα Φρόσω)

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης της Μόνιμης Συλλογής με τίτλο: Στο κατώφλι δύο αιώνων, ξενάγηση στις μετεκπαιδευόμενες νηπιαγωγούς του Διδασκαλείου Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο πλαίσιο του μαθήματός τους με την Καθηγήτρια κα Γαβριλάκη Ειρήνη (Σοφία Κατόπη)

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης της Μόνιμης Συλλογής με τίτλο: Στο κατώφλι δύο αιώνων, ξενάγηση στους φοιτητές του τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο πλαίσιο του μαθήματός τους με τον Επίκουρο Καθηγητή κο Βασίλη Οικονομίδη (Κώστας Χρηστίδης)

Δίωρο σεμινάριο κεραμικής για εκπαιδευτικούς του Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα: Εισαγωγή στις βασικές τεχνικές της Κεραμικής (Βούλα Γουνελά, Φρόσω Μπόρα)

2007


Σεμινάριο κεραμικής για φοιτητές του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης (Βούλα Γουνελά-κεραμίστρια σε συνεργασία με τη Φρόσω Μπόρα-κεραμίστρια)

Σεμινάριο Ρακού. Την τέχνη του ρακού δίδαξαν οι κεραμίστριες Βούλα Γουνελά, Μαγκανάρη Μυρτώ, Μπόρα Φρόσω

2006


Σεμινάριο με θέμα «Γνωριμία με τον πηλό – Η τέχνη της Αφής». Μέσα από βιωματικές διδασκαλίες παρουσιάστηκαν απλές τεχνικές κεραμικής με εικαστική αντιμετώπιση για την προσέγγιση και την υλοποίηση δημιουργικών μαθημάτων που στόχευαν στην ανάπτυξη της έκφρασης και της φαντασίας με το εύπλαστο υλικό του πηλού (Βούλα Γουνελά-κεραμίστρια σε συνεργασία με τη Φρόσω Μπόρα-κεραμίστρια)

2005


Σεμινάριο με θέμα «Κατασκευή χειροποίητης κούκλας» (Αμαλία Περάκη - Εικαστικός)

Σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση συμμετοχή των Εικαστικών Εργαστηρίων του Κ.Σ.Ε.Δ. στις εικαστικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο 7Ο Δημοτικό με σκοπό την κατασκευή εικαστικών αντικειμένων που διατέθηκαν σε Χριστουγεννιάτικο Bazaar. Το πρόγραμμα είχε τίτλο Κατασκευή ημερολογίων με ανακυκλώσιμο χαρτί και διάφορα υλικά της καθημερινής ζωής

2004


Σεμινάριο με θέμα «Ο ρόλος του χρώματος στη ζωγραφική» (Χρυσούλα Καραδάκη – Σοφία Κατόπη). Συνεργασία με την Α/θμια Εκπαίδευση – Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων

2003


Σεμινάριο πηλού με θέμα «Κεραμικές κούκλες» (Βούλα Γουνελά, Φρόσω Μπόρα)

2000


Θεατρικό παιχνίδι (Αγγελική Σπιθάκη, καθηγήτρια θεατρικής αγωγής).

Εισαγωγή στην τέχνη του πηλού (Βούλα Γουνελά, κεραμίστρια σε συνεργασία με τη Φρόσω Μπόρα).

Τέχνη και εκπαίδευση – Δίκτυο εκπαιδευτικών συνεργαζόμενων με τον εκπαιδευτικό τομέα του Κ.Σ.Ε.Δ. Ρεθύμνης (Μαρία Χουλάκη).

1999


O πηλός ως εκφραστικό μέσο, για τα παιδιά του Nηπιαγωγείου (Bούλα Γουνελά σε συνεργασία με τη Φρόσω Mπόρα).

Yλικά και τεχνικές στη ζωγραφική - H γλώσσα της πλαστικής έκφρασης (Mαρία Xουλάκη).

1998


Kουκλοθέατρο από μεγάλους για παιδιά, κουκλοθέατρο από παιδιά για παιδιά (Έπη Πρωτονοταρίου, ζωγράφος, εκπαιδευτικός - Eλένη Kοτσίρη, νηπιαγωγός).

O πηλός ως εκφραστικό μέσο, για τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου (Bούλα Γουνελά, κεραμίστρια σε συνεργασία με τη Φρόσω Mπόρα, κεραμίστρια).

Σημείο-Γραμμή-Φόρμα (Μαρία Χουλάκη, Μουσείο Ενάλιας Ζωής – Ρέθυμνο).

1997


Tα μοντέρνα κινήματα στην τέχνη στις αρχές του 20ού αιώνα (Nότα Kαραμανέα, Mαρία Xουλάκη, καθηγήτρια εικαστικής αγωγής).