Παιδιά
Ιστορικό Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

2019


Σεπτέμβριος: Το Μ.Σ.Τ. Κρήτης συμμετέχει στην ετήσια δραστηριοποίηση του Δήμου Ρεθύμνης, στο πλαίσιο του θεσμού Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (Κατερίνα Γιαβρίδη).

Ιούλιος: Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη γιορτή Κρητικής Διατροφής, συμμετοχή του Εκπαιδευτικού Τομέα Μ.Σ.Τ. Κρήτης, με εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα Μεσόγειος, παιχνίδια, χρώματα και αρώματα!


Μάιος: Με αφορμή τον εορτασμό για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, πραγματοποίηση μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος με θέμα Σε κύκλο, μικροί μεγάλοι, μοιραζόμαστε ιστορίες για τον τόπο μας (Φρόσω Μπόρα, Σοφία Τρούλη).

Μάιος: Με αφορμή την παλαιότερη έκθεση του Μ.Σ.Τ. Κρήτης με τίτλο Συνομιλώντας μπροστά σε σύνορα και σταυροδρόμια, πραγματοποιήθηκε μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα σε σχολικές ομάδες (Σοφία Τρούλη).

Απρίλιος: Με αφορμή την έκθεση Βαλέριος Καλούτσης: Μεταμορφώσεις ενός τοπίου, υλοποίηση μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος με θέμα Παιχνίδια με συναισθήματα (Σοφία Τρούλη).


Απρίλιος: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κεραμικής, για μαθητές γυμνασίου, στο πλαίσιο συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus + KA229 με τίτλο Παίζω για να μάθω, Μαθαίνω να παίζω (Φρόσω Μπόρα).

Μάρτιος - Απρίλιος: Με αφορμή την έκθεση Βαλέριος Καλούτσης: Μεταμορφώσεις ενός τοπίου, υλοποίηση μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος με θέμα Υπερήρωες και υπερηρωίδες...ειμαστε εμείς! (Σοφία Τρούλη).

Μάρτιος - Ιούνιος: Με αφορμή την έκθεση Βαλέριος Καλούτσης: Μεταμορφώσεις ενός τοπίου, υλοποίηση μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος με θέμα Ανακαλύπτοντας τον Βαλέριο (Σοφία Τρούλη).

Μάρτιος: Στο πλαίσιο φιλοξενίας του προγράμματος Το Μουσείο Κυκλαδικής, από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, υλοποίηση ειδικά σχεδιασμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά (Φρόσω Μπόρα).

Μάρτιος: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ζωγραφικής για μαθητές γυμνασίου στο πλαίσιο συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus + KA229 με τίτλο Παίζω για να μάθω, Μαθαίνω να παίζω (Κατερίνα Γιαβρίδη).

Φεβρουάριος: Στο πλαίσιο των αποκριάτικων δράσεων του Εκπαιδευτικού Τομέα - Εικαστικά Εργαστηρία του Μ.Σ.Τ. Κρήτης, υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατασκευής αποκριάτικης μάσκας (Κατερίνα Γιαβρίδη).

Φεβρουάριος: Συμμετοχή σε έκθεση που διοργανώθηκε παράλληλα με το ετήσιο παιδικό και εφηβικό κυνήγι θησαυρού, στην πόλη του Ρεθύμνου, με έργα εμπνευσμένα από το λογοτεχνικό έργο "Ερωτόκριτος" (Κατερίνα Γιαβρίδη).

Φεβρουάριος: Υλοποίηση εικαστικής τοιχογραφίας στο πλαίσιο διοργάνωσης του ετήσιου παιδικού και εφηβικού κυνηγιού θησαυρού (Κατερίνα Γιαβρίδη).

2018


Δεκέμβριος: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της ομάδας Erasmus + KA2 (Φρόσω Μπόρα, Μαρία Χουλάκη).

Σεπτέμβριος: Το Μ.Σ.Τ. Κρήτης συμμετέχει στην ετήσια δραστηριοποίηση του Δήμου Ρεθύμνης, στο πλαίσιο του θεσμού Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (Σοφία Τρούλη).

Σεπτέμβριος: Το Μ.Σ.Τ. Κρήτης συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με δύο μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις (Σοφία Τρούλη).


Ιούλιος: Με αφορμή την έκθεση Χάρτινο το Φεγγαράκι, υλοποίηση μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος με θέμα Κλιματική αλλαγή! Το δικό μας μήνυμα (Σοφία Τρούλη).


Ιούλιος: Με αφορμή την έκθεση Χάρτινο το Φεγγαράκι, υλοποίηση μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος με θέμα Χαρτοπαιχνιδίσματα και χαρτοκουβεντιάσματα (Σοφία Τρούλη).

Ιούλιος: Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη γιορτή Κρητικής Διατροφής, συμμετοχή του Εκπαιδευτικού Τομέα Μ.Σ.Τ. Κρήτης, με εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τα αρχαία αγγεία και τον πηλό (Φρόσω Μπόρα, Κώστας Χρηστίδης).

Ιούλιος: Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη γιορτή Κρητικής Διατροφής, συμμετοχή του Εκπαιδευτικού Τομέα Μ.Σ.Τ. Κρήτης, με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: Σταφυλοπαρεϊζοντας...τσιριτίρι-τσιριτρό (Σοφία Τρούλη).


Ιούλιος: Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη γιορτή Κρητικής Διατροφής, συμμετοχή του Εκπαιδευτικού Τομέα Μ.Σ.Τ. Κρήτης, με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: Ζωγραφίζοντας με το αμπέλι (Κατερίνα Γιαβρίδη).


Ιούνιος - Αύγουστος: Συμμετοχή του Εκπαιδευτικού Τομέα του Μ.Σ.Τ. Κρήτης στην Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2018, του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης (Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, Σοφία Τρούλη).

Μάιος: Με αφορμή των εορτασμό για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, συμμετοχή του Εκπαιδευτικού Τομέα του Μ.Σ.Τ. Κρήτης, στο 8ο Φεστιβάλ Προγραμμάτων Σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνης (Σοφία Τρούλη).

Απρίλιος - Μάιος: Στο πλαίσιο της έκθεσης Αρμάος - Πορταλάκη. Πορεία για Δύο, υλοποίηση μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος με θέμα Παίζοντας με τα χρώματα και τα σχήματα, εκεί που τέχνες, επιστήμες και μουσική συναντιούνται (Σοφία Τρούλη).


Φεβρουάριος: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της αποκριάτικης ατμόσφαιρας με θέμα Ήρωες των Αποκριών! Εσύ ποιος ήρωας θέλεις να είσαι; (Σοφία Τρούλη).

Φεβρουάριος: Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο της έκθεσης Critical Archives III: Identities, του 2ου Medphoto Festival, με θέμα: Τι είναι η Ευρώπη για μένα; Συζητώντας για την ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Ιανουάριος: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της έκθεσης Critical Archives III: Identities του 2ου Medphoto Festival με θέμα Ευρώπη: ο χώρος μας, οι άνθρωποί μας και οι ταυτότητές μας (Σοφία Τρούλη).

Ιανουάριος: Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά, με θέμα: Μάντεψε τι καιρό κάνει (Σοφία Τρούλη).

2017


Δεκέμβριος: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: Δημιουργώντας με αφορμή τους πλανήτες και τα αστέρια (Σοφία Τρούλη).

Δεκέμβριος: Με αφορμή την έκθεση Δέκα κεφάλαια. Έργα από τη Μόνιμη Συλλογή, πραγματοποιήθηκε μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα, για παιδιά, με θέμα Ταξιδεύουμε στον κόσμο των Συναισθημάτων (Σοφία Τρούλη).

Δεκέμβριος: Στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικών δράσεων της "Παιχνιδοχώρας" του Δήμου Ρεθύμνου, ο Εκπαιδευτικός Τομέας του Μ.Σ.Τ. Κρήτης, συμμετείχε με το χριστουγεννιάτικο εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης, για παιδιά και ενήλικες, με θέμα: Παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια: Μοιραζόμαστε χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις (Σοφία Τρούλη).

Δεκέμβριος: Συμμετοχή του Εκπαιδευτικού Τομέα του Μ.Σ.Τ. Κρήτης στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για τους μαθητές του Νηπιαγωγείου Αγγελιανών Μυλοποτάμου, στους χώρους του σχολείου στα Αγγελιανά, με το εικαστικό εργαστήρι με θέμα: Φτιάξε το αγγελάκι σου με την Κατερίνα Γιαβρίδη.

Δεκέμβριος: Συμμετοχή του Εκπαιδευτικού Τομέα του Μ.Σ.Τ. Κρήτης στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις "Το Χωριό του Άη Βασίλη", στο 16ο Δημοτικό Σχολείο, με το εικαστικό εργαστήρι με θέμα: Φτιάξε το αγγελάκι σου με την Κατερίνα Γιαβρίδη.

Νοέμβριος: Υλοποίηση μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος με θέμα Ο Οδυσσέας συναντάει τους καλλιτέχνες (Σοφία Τρούλη).

Οκτώβριος - Νοέμβριος: Στο πλαίσιο υλοποίησης σειράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μ.Σ.Τ. Κρήτης, πραγματοποιήθηκε μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα: Στο Μουσείο παρέα με τα ζωάκια, στα Κέντρα Προσχολικής Αγωγής Μορμόλης και Κεραζώζα (Σοφία Τρούλη).


Οκτώβριος: Στο πλαίσιο του 28ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου, εργαστήριο για ενήλικες και παιδιά με θέμα: Αναγεννησιακό σκηνικό με εσένα πρωταγωνιστή (Γιαβρίδη Κατερίνα).


Οκτώβριος: Στο πλαίσιο του 28ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου, οικογενειακό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού με θέμα: Αναγέννηση: Οικογενειακές στιγμές (Τρούλη Σοφία).

Σεπτέμβριος: Στο πλαίσιο των δράσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, συμμετοχή του Εκπαιδευτικού Τομέα και των Εικαστικών Εργαστηρίων με το εκπαιδευτικό παραμύθι Ρέθυμνο, μία πόλη σε κίνηση: Από τα πόδια και τα γαϊδουράκια στα ηλεκτρικά αμάξια.


Σεπτέμβριος: Στο πλαίσιο των δράσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, συμμετοχή του Εκπαιδευτικού Τομέα και των Εικαστικών Εργαστηρίων με το εκπαιδευτικό παραμύθι Μαζί σχεδιάζουμε την πόλη της χαράς, της κίνησης και της ισότιμης πρόσβασης.

Αύγουστος: Στο πλαίσιο εκδηλώσεων στην Καλή Συκιά, Αγίου Βασιλείου, συμμετοχή των Εικαστικών Εργαστηρίων του Μ.Σ.Τ. Κρήτης με βιωματικό εργαστήρι με θέμα το αμπέλι (Σοφία Τρούλη).

Ιούλιος: Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη γιορτή Κρητικής Διατροφής, συμμετοχή του Εκπαιδευτικού Τομέα του Μ.Σ.Τ. Κρήτης με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: Παίζουμε με τη θυγατέρα του ήλιου, την ελιά (Κατερίνα Γιαβρίδη, Σοφία Τρούλη).

Ιούνιος - Σεπτέμβριος: Ο Εκπαιδευτικός Τομέας - Εικαστικά Εργαστήρια του Μ.Σ.Τ. Κρήτης συμμετείχαν εθελοντικά στην Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2017 του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών και την Εθνικής Βιβλιοθήκης (Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, Σοφία Τρούλη, Κώστας Χρηστίδης).

Ιούνιος: Στο πλαίσιο υλοποίησης σειράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μ.Σ.Τ. Κρήτης, των παιδιών του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής Μορμόλης, κατά τη σχολική περίοδο 2016-17, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση - έκθεση των δημιουργιών τους, στον χώρο των Εικαστικών Εργαστηρίων.

Μάιος: Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017, πραγματοποιήθηκε μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα Συνομιλούμε για τα σύνορα και τις πατρίδες με συντροφιά τις τέχνες και με μαθητές πρόσφυγες και ματανάστες (Σοφία Τρούλη).

Μάιος: Στο πλαίσιο φιλοξενίας του προγράμματος "Το Μουσείο ταξιδεύει" από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε μορφή μουσειοβαλίτσας, πραγματοποιήθηκε μουσειοπαιδαγωγικό εργαστήριο (Μπόρα Φρόσω, Φραγκοπούλου Έρνεστ Μαρία).

Μάιος: Με αφορμή το βιβλίο Το Δέντρο βλέπει πραγματοποιήθηκε μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για την άνοιξη, την ελευθερία (Φραγκοπούλου Έρνεστ Μαρία).

Μάιος: Στο πλαίσιο μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων των Εικαστικών Εργαστηρίων υλοποίηση εργαστηρίου ψηφιδωτού (Φραγκοπούλου Έρνεστ Μαρία).

Μάιος: Στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων συμμετοχή του Εκπαιδευτικού Τομέα του Μ.Σ.Τ. Κρήτης με Μουσειοπαιδαγωγικό Εργαστήρι με θέμα Συνομιλώντας με τα έργα μας (Σοφία Τρούλη).

Απρίλιος: Στο πλαίσιο της έκθεσης του Νίκου Βισκαδουράκη Ο Οδυσσέας στον Άδη, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με τίτλο Ο Οδυσσέας συναντάει τους καλλιτέχνες (Σοφία Τρούλη).

Απρίλιος: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε παιδιά Γυμνασίου από την κεραμίστρια Φρόσω Μπόρα.


Φεβρουάριος: Σε συνεργασία με την Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκαν αποκριάτικα δίωρα εκπαιδευτικά προγράμματα ζωγραφικής (Φραγκοπούλου Έρνεστ Μαρία).
 

Φεβρουάριος: Αποκριάτικο πρόγραμμα για παιδιά και ενήλικες με θέμα Ήρωες των Αποκριών! Εσύ ποιος ήρωας θέλεις να είσαι; (Σοφία Τρούλη)

Φεβρουάριος: Αποκριάτικο πρόγραμμα για παιδιά με θέμα Μάσκες με την τεχνική της γυψόγαζας (Κατερίνα Γιαβρίδη, Σοφία Τρούλη)

Ιανουάριος: Στο πλαίσιο της έκθεσης
Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες,πραγματοποιήθηκε μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα που αφορούσε στην αποτύπωση συναισθημάτων (Μαρία Έρνεστ Φραγκοπούλου).

Ιανουάριος: Στο πλαίσιο της έκθεσης Ανδρέας Σιτορέγκο, Ανθρωπόκαινος 20°C, πραγματοποιήθηκε μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά με θέμα Εχθροί και φίλοι της γης... (Σοφία Τρούλη).

Ιανουάριος: Καλωσόρισμα στον νέο χρόνο συντροφιά με τη ροδιά και την ελιά (Σοφία Τρούλη, Κατερίνα Γιαβρίδη)

2016


Δεκέμβριος 2016 - Φεβρουάριος 2017: Στο πλαίσιο της έκθεσης Σώμα και άλλες μικρές ιστορίες, πραγματοποιήθηκε μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα Δεσμοί Αγάπης (Σοφία Τρούλη).

Δεκέμβριος: Παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια. Μοιραζόμαστε χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις (Σοφία Τρούλη)

Δεκέμβριος: "Τα Χριστούγεννα του Τόλκιν". Απόγευμα αφήγησης Χριστουγεννιάτικων Ιστοριών εμπλουτισμένο με εικαστικό εργαστήρι (Μαρία Έρνεστ Φραγκοπούλου).

Δεκέμβριος: Συμμετοχή των Εικαστικών Εργαστηρίων του Μ.Σ.Τ. Κρήτης στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις "Το Χωριό του Αη Βασίλη", με το εικαστικό εργαστήρι με θέμα: Χριστουγεννιάτικα στολίδια (Κατερίνα Γιαβρίδη).

Δεκέμβριος: Στο πλαίσιο της έκθεσης Σώμα και άλλες μικρές ιστορίες, πραγματοποιήθηκε μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα Αντιμετωπίζοντας τον σχολικό εκφοβισμό μέσα από τις τέχνες (Σοφία Τρούλη).

Νοέμβριος: Στο πλαίσιο της έκθεσης Η Συλλογή της Alpha Bank: Ελληνική Τέχνη από το 1950 έως σήμερα, υλοποιήθηκε Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα: Η τέχνη μας μαθαίνει να τρώμε υγιεινά (Σοφία Τρούλη).

Νοέμβριος: Στο πλαίσιο της έκθεσης Η Συλλογή της Alpha Bank: Ελληνική Τέχνη από το 1950 έως σήμερα, υλοποιήθηκε Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα: Η αλφαβήτα της νεοελληνικής τέχνης (Σοφία Τρούλη).


Νοέμβριος: Στο πλαίσιο της έκθεσης Η Συλλογή της Alpha Bank: Ελληνική Τέχνη από το 1950 έως σήμερα, υλοποιήθηκε Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα Το Ελληνικό Τοπίο μέσα από την τέχνη σπουδαίων Μοντέρνων και Σύγχρονων Ελλήνων Ζωγράφων (Μαρία Έρνεστ Φραγκοπούλου).


Οκτώβριος: Στο πλαίσιο της Γιορτής Αθλητισμού και Εθελοντισμού "Wheeling2Help", συμμετοχή του Εκπαιδευτικού Τομέα του Μ.Σ.Τ. Κρήτης με την Εικαστική δράση με θέμα "Ονειρευόμαστε την πόλη της χαράς, της κίνησης και της πρόσβασης" (Σοφία Τρούλη).

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: Ένα δέντρο που χωράει όλα τα "χρώματα" και όλα τα "διαφορετικά λουλούδια" (Μαρία Έρνεστ Φραγκοπούλου).

Αύγουστος: Συμμετοχή στη Φιλανθρωπική εκδήλωση για παιδιά με αυτισμό με το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα Οι δουλειές στα χρόνια του παππού και της γιαγιάς (Σοφία Τρούλη).

Αύγουστος: Στο πλαίσιο της έκθεσης Critical Archives I: Ruins, Medphoto Festival, πραγματοποιήθηκε Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα: Συνομιλώντας μπροστά σε Σύνορα και Σταυροδρόμια (Σοφία Τρούλη).

Ιούλιος: Στο πλαίσιο της έκθεσης Critical Archives I: Ruins, Medphoto Festival, πραγματοποιήθηκε Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμα με θέμα: Σκέψεις και ζωγραφιές παιδιών πάνω στο πόλεμο και στην αναζήτηση μιας νέας ζωής μακριά από την πατρίδα (Μαρία Έρνεστ Φραγκοπούλου). 

Ιούλιος: Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη γιορτή της Κρητικής Διατροφής συμμετοχή του Εκπαιδευτικού Τομέα του  Μ.Σ.Τ. Κρήτης με την εκπαιδευτική παρέμβαση με θέμα "Μεσόγειος: ομαδικά παιχνίδια και διατροφικές συνήθειες που μας ενώνουν!" (Σοφία Τρούλη).

Μάϊος: Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, πραγματοποιήθηκε μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα: Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης μας γνωρίζει τη γειτονιά του (Σοφία Τρούλη).

Απρίλιος: Εικαστικό Εργαστήρι για τη διαφορετικότητα, τα ίσα δικαιώματα, κατά του ρατσισμού και της βίας (Μαρία Έρνεστ Φραγκοπούλου).

Απρίλιος: Στο πλαίσιο της έκθεσης Νεκρή Φύση, πραγματοποιήθηκε μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για ενήλικες και παιδιά, με θέμα: Η Νεκρή Φύση στην "ανοιξη" του 21ου αιώνα (Σοφία Τρούλη, Μαρία Έρνεστ Φραγκοπούλου) 

Απρίλιος: Στο πλαίσιο της έκθεσης Νεκρή Φύση, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα Νεκρή Φύση: Το νεκρό σώμα και ο θρήνος: Από το χτες στο σήμερα (Μαρία Έρνεστ Φραγκοπούλου)

Απρίλιος: Στο πλαίσιο της έκθεσης Νεκρή Φύση, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα και εικαστικό εργαστήρι με θέμα Νεκρή Φύση: Απουσία, Κενό, Ίχνος, Μνήμη (Μαρία Έρνεστ Φραγκοπούλου)

Μάρτιος: Αποκριάτικο Μουσειοπαιδαγωγικό Πρόγραμμα για παιδιά και ενήλικες με θέμα "Ζωντανεύοντας πρόσωπα και πίνακες (Ελισάβετ Βιβυλάκη, Σοφία Τρούλη)

Μάρτιος: Εικαστικό εργαστήρι στο πλαίσιο του καρναβαλιού με θέμα "Οι Αρλεκίνοι του Πικάσσο" (Μαρία Έρνεστ Φραγκοπούλου).

Μάρτιος: Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα: Δημιουργώντας με αφορμή τους πλανήτες και τα αστέρια (Σοφία Τρούλη).

Σε συνεργασία με την Α/βάθμια και Β/θμια  εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκαν δίωρα εκπαιδευτικά προγράμματα κεραμικής (Μπόρα Φρόσω) και ζωγραφικής (Φραγκοπούλου Έρνεστ Μαρία) για παιδιά Δημοτικού.

Ιανουάριος: Με αφορμή την έκθεση Ψίθυροι, πραγματοποιήθηκε μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα: Αφουγκραζόμαστε οικείους ψιθύρους (Σοφία Τρούλη).

2015


Δεκέμβριος: Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι με θέμα "Παππούδες, Γιαγιάδες, Εγγόνια: Μοιραζόμαστε χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις", για παιδιά δημοτικού σχολείου (Σοφία Τρούλη)

Δεκέμβριος: Χριστουγεννιάτικο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες με θέμα Ταξιδεύοντας με τις τέχνες και τη φαντασία μας...Χριστούγεννα στον κόσμο (Σοφία Τρούλη)

Δεκέμβριος: Χριστουγεννιάτικο, οικογενειακό, πρόγραμμα με θέμα Ψιθυρίζοντας σκέψεις για τον παλιό και τον νέο χρόνο (Σοφία Τρούλη).

Δεκέμβριος: "Ο Οδυσσέας στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου", Παιδαγωγικό Τμήμα Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Μ.Σ.Τ. Κρήτης

Σε συνεργασία με τη Α/βάθμια και Β/θμια  εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν δίωρα εκπαιδευτικά προγράμματα κεραμικής (Μπόρα Φρόσω) και ζωγραφικής (Μαρκάκη Μαργαρίτα, Τρούλη Σοφία) για παιδιά Δημοτικού

Ιούλιος: Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη γιορτή της Κρητικής Διατροφής συμμετοχή του Εκπαιδευτικού Τομέα του Μ.Σ.Τ. Κρήτης με εκπαιδευτική παρέμβαση (Μαρκάκη Μαργαρίτα, Σοφία Τρούλη)

Μάιος - Σεπτέμβριος: Στο πλαίσιο της έκθεσης Η Υπέρβαση της Άβυσσος, Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού με θέμα: Συλλέγοντας συναισθήματα και εμπειρίες από την Ασκητική του Καζαντζάκη (Σοφία Τρούλη)

2012


Δεκέμβριος: Δίωρο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Χριστουγεννιάτικων κατασκευών. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος μοιράσθηκαν στα παιδιά βιβλία από την κα Βαρβάρα Τερζάκη

Μάιος: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε, στο χώρο των Εικαστικών Εργαστηρίων, Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα "Χρωματιστά Αερόστατα". Τα παιδιά με την καθοδήγηση των δασκάλων - εικαστικών, κατασκεύασαν πολύχρωμα αερόστατα. Η Εκπαιδευτική δράση ολοκληρώθηκε στην παραλία της πόλης (Γουνελά Βούλα)
 
Μάιος: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με αφορμή την έκθεση "Αριστόδημος. Υψώνοντας Σημαίες". Μ.Σ.Τ. Κρήτης (Αριστόδημος, Χρηστίδης Κώστας, Γουνελά Βούλα Μπόρα Φρόσω)

Σε συνεργασία με τη Α/βάθμια και Β/θμια  εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν δίωρα εκπαιδευτικά προγράμματα κεραμικής (Μπόρα Φρόσω) και ζωγραφικής (Δρυγιαννάκη Στέλλα) για παιδιά Δημοτικού

2011


Δεκέμβριος: Χριστουγιεννιάτικη γιορτή για παιδιά. Πρόγραμμα ζωγραφικής στο πλαίσιο της έκθεσης του Αριστόδημου "Υψώνοντας Σημαίες".  Η γιορτή πλαισιώθηκε μουσικά από τη Μπαντίνα του Δήμου και μοιράσθηκαν βιβλία στα παιδιά από την κα Βαρβάρα Τερζάκη, προσφορά των Εκδόσεων Καστανιώτη

Ιούνιος: Στα πλαίσια της συνεργασίας των Εικαστικών Εργαστηρίων με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υλοποιήθηκε δωρεάν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κεραμικής με τμήματα σχολείων στο χώρο των Εικαστικών Εργαστηρίων (Μπόρα Φρόσω)

Ιούνιος: Στα πλαίσια της συνεργασίας των Εικαστικών Εργαστηρίων με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υλοποιήθηκε δωρεάν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ζωγραφικής με τμήματα σχολείων στο Σπίτι του Πολιτισμού με θέμα: Κατασκευή κούκλας με ανακυκλώσιμα υλικά (Δρυγιαννάκη Στέλλα)

Ιούνιος: Συμμετοχή των Εικαστικών Εργαστηρίων στο 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου. Υλοποίηση προγράμματος με ανακυκλώσιμα υλικά (Στέλλα Δρυγιαννάκη, Ιωάννα Καραγιώργη) 

Αποκριάτικο πρόγραμμα κατασκευών από διάφορα υλικά (χαρτιά, χαρτοσακούλες, άχρηστο υλικό, πηλό κ.α.) για παιδιά του Δημοτικού σχολείου (Βούλα Γουνελά, Στέλλα Δρυγιαννάκη, Φρόσω Μπόρα, Αλέξανδρος Τσίντζος, Κώστας Χρηστίδης)

Σε συνεργασία με τη Α/βάθμια και Β/θμια  εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν δίωρα εκπαιδευτικά προγράμματα κεραμικής (Μπόρα Φρόσω) και ζωγραφικής (Δρυγιαννάκη Στέλλα) για παιδιά Δημοτικού

2010


Στο πλαίσιο της Χριστουγεννιάτικης γιορτής πρόγραμμα ζωγραφικής στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης «Λ. Κανακάκις». Η γιορτή πλαισιώθηκε μουσικά από τη Φιλαρμονική του Δήμου και μοιράσθηκαν βιβλία στα παιδιά από την κα Βαρβάρα Τερζάκη, προσφορά των Εκδόσεων Καστανιώτη

Αποκριάτικο πρόγραμμα κατασκευών από διάφορα υλικά (χαρτιά, χαρτοσακούλες, άχρηστο υλικό, πηλό κ.α.) για παιδιά του Δημοτικού σχολείου (Βούλα Γουνελά, Στέλλα Δρυγιαννάκη, Φρόσω Μπόρα, Αλέξανδρος Τσίντζος)

Σε συνεργασία με τη Α/βάθμια και Β/θμια  εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν δίωρα εκπαιδευτικά προγράμματα κεραμικής (Μπόρα Φρόσω) και ζωγραφικής (Δρυγιαννάκη Στέλλα) για παιδιά Δημοτικού

Οι μικροί και μεγάλοι μαθητές των Εικαστικών Εργαστηρίων, σχεδίασαν και εκφράσθηκαν δημιουργικά στο Σταθμό της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών στον Ευληγιά Ρεθύμνης (Μάρτιος 2010 – Επιμορφωτές Εικαστικών Εργαστηρίων)

2009


Βιωματικό σεμινάριο κόμικ και σκιτσογραφίας για μαθητές γυμνασίου (Δημήτρης Χαντζόπουλους – Σκιτσογράφος)

Σε συνεργασία με τη Α/βάθμια και Β/θμια  εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν δίωρα εκπαιδευτικά προγράμματα κεραμικής (Μπόρα Φρόσω) και ζωγραφικής (Δρυγιαννάκη Στέλλα) για παιδιά Δημοτικού

Δίωρο πρόγραμμα κεραμικής για παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου με θέμα: “Γνωριμία με τον πηλό” (Γουνελά Βούλα - Μπόρα Φρόσω)

Στο πλαίσιο της Χριστουγεννιάτικης γιορτής πρόγραμμα με θέμα: «Kατασκευή Χριστουγεννιάτικων καρτών» στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης «Λ. Κανακάκις». Η γιορτή πλαισιώθηκε μουσικά από τη Φιλαρμονική του Δήμου και μοιράσθηκαν βιβλία στα παιδιά από την κα Βαρβάρα Τερζάκη, προσφορά των Εκδόσεων Καστανιώτη

2007


Σε συνεργασία με τη Α/βάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκαν δίωρα εκπαιδευτικά προγράμματα κεραμικής (Μπόρα Φρόσω) και ζωγραφικής (Χαρατζή Βάσω) για παιδιά Δημοτικού

2006


Στο πλαίσιο του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου» το παράρτημα Κρήτης της ΟΛΜΕΡ σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας, τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Κρήτης, τη σχολή Επιστημών Αγωγής-Παιδαγωγικό τμήμα προσχολικής εκπαίδευσης και την συμμετοχή του Συλλόγου Διδασκόντων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια, αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών και αναγνώσεις κειμένων παιδικής λογοτεχνίας από εκπαιδευτικούς για παιδιά από 5-12 ετών

Στο πλαίσιο των διεθνών ιστιοπλοϊκών αγώνων “Regatta Odysail ‘06” συμμετοχή των Εικαστικών Εργαστηρίων με ένα πρόγραμμα για παιδιά με θέμα: “Αέρινα παιχνίδια, ο χορός των χρωμάτων”

2003


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας πρόγραμμα με θέμα: Μεταμορφώνοντας ένα πιθάρι 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Α/θμια λειτούργησε εργαστήρι κεραμικής για τα παιδιά  (Φρόσω Μπόρα)

Στο πλαίσιο των καρναβαλικών εκδηλώσεων στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε εικαστικό δρώμενο στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου με θέμα: «Ο μύθος του Λαβυρίνθου»

Στο πλαίσιο της έκθεσης Οίκαδε πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού με θέμα: Γνωριμία με τεχνικές, υλικά και είδη ζωγραφικής

Στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων τα παιδιά έφτιαξαν ένα ομαδικό έργο το οποίο  χάρισαν στο Κ.Σ.Ε.Δ. Ρεθύμνου προκειμένου να βοηθήσουν τον εμπλουτισμό της Μόνιμης Συλλογής του. Παράλληλα συγκροτήθηκε η παιδική Ομάδα Φίλων του Μουσείου και κάθε παιδί υιοθέτησε από ένα έργο της Συλλογής (Νότα Καραμανέα, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Θοδωρής Ραυτόπουλος, Γιάννης Στεφανάκις) 

Πρόγραμμα με 24 παιδιά από την Ουκρανία που φιλοξενούσε ο Δήμος Ρεθύμνης. Τα παιδιά αφού ξεναγήθηκαν στην έκθεση της Μόνιμης Συλλογής στη Δημοτική Πινακοθήκη συμμετείχαν σε πρόγραμμα ζωγραφικής και κεραμικής και ήρθαν σε επαφή με υλικά και τεχνικές της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στα Εικαστικά Εργαστήρια

Πρόγραμμα για παιδιά με θέμα: «Δένδρο. Το καλό στοιχειό του κήπου» (Άγγελος Σκούρτης)

2002


Πρόγραμμα με θέμα την οικογενειακή φωτογραφία σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου (Λία Ναλπαντίδου-Μαρία Χουλάκη)

Πρόγραμμα με 50 παιδιά από την Ουκρανία που φιλοξενούσε ο Δήμος Ρεθύμνης. Τα παιδιά αφού ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Άνθρωποι – Πρόσωπα - Μορφές» στη Δημοτική Πινακοθήκη και ήρθαν σε επαφή με έργα ιστορικών ονομάτων της Ελληνικής Τέχνης (Γύζη, Λύτρα, Ιακωβίδη), δούλεψαν στα Εικαστικά Εργαστήρια  και δημιούργησαν τα δικά τους έργα

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο Πλησίον σου» πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου με θέμα: Εικόνες βίας από την καθημερινή ζωή

2001


Πρόγραμμα για γυμνάσια και λύκεια με θέμα: Εικαστικά μηνύματα Ειρήνης μέσα από τη σύγχρονη τέχνη (Μαρία Χουλάκη-Σοφία Κατόπη).

Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Connect ´99 με τίτλο: Artistes on line: L´ Art et la Culture Contemporaine et les jeunes. Συμμετείχαν 5 χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Βέλγιο (Δημήτρης Αληθεινός-Άγγελος Σκούρτης).

Πρόγραμμα  με θέμα: Ο Πηλός στην κατοικία σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής (Ειρήνη Γράτσια-Αρχαιολόγος, Βούλα Γουνελά, Μαρία Χουλάκη).

Πρόγραμμα με θέμα την πόλη (Γρηγοριάδου Μαρία, Ζωγράφος).

Εικαστικό δρώμενο με θέμα την «πόλη».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Α/θμια λειτούργησε εργαστήρι κεραμικής για τα παιδιά  (Φρόσω Μπόρα).

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: Κρητική αρχιτεκτονική (Άννα Γαλλιάκη, Διπλωματούχος Αρχιτέκτονας Ε.Μ.Π. – Μαρία Χουλάκη).

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, με θέμα: Η διαπραγμάτευση του χώρου μέσα από τα έργα της Ρώσικης Πρωτοπορίας (Μαρία Χουλάκη).

2000


Στο πλαίσιο της έκθεσης Το Πνεύμα της εποχής από τη Μόνιμη Συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης, πρόγραμμα με θέμα  Οι Ζωγράφοι του ονείρου (Μ. Χουλάκη)

Πρόγραμμα με θέμα: Η πόλη του Ρεθύμνου. Άφιξη-Αναχώρηση (Μιχάλης Μανουσάκης- Ζωγράφος, Λέκτορας της Σχολής Καλών Τεχνών)

Πρόγραμμα για παιδιά με θέμα: To τέρας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας σε συνεργασία της Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄ δημοτικού με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου (Μαρία Χουλάκη)

Στο πλαίσιο της έκθεσης Άρης Κωνσταντινίδης. Φωτογραφίες-Σχέδια, πρόγραμμα βασισμένο στο σκεπτικό και τη δουλειά του Άρη Κωνσταντινίδη  (Νότα Καραμανέα)

Πρόγραμμα  με αφορμή την ημέρα των Μουσείων με θέμα: Εικαστικά μηνύματα  ειρήνης  μέσα από τη σύγχρονη τέχνη (Μαρία Χουλάκη)

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Α/θμια λειτούργησε εργαστήρι κεραμικής για τα παιδιά  (Φρόσω Μπόρα)

Πρόγραμμα με θέμα: Ενετικά μνημεία του Ρεθύμνου και Εικαστική Έκφραση (Τιτίκα Δοκουμετζίδου-Σάλα, Καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του τμήματος της διδασκαλίας της τέχνης)

1999


Ο κήπος στην πόλη της ΑΚΕΚ. Εικαστική παρέμβαση στο εργοστάσιο της ΑΚΕΚ στη βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου (Βούλα Γουνελά-Μαρία Χουλάκη).

Χρώμα και Θάλασσα. Εικαστική παρέμβαση (Βούλα Γουνελά-Μαρία Χουλάκη).

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με Δημοτικά Σχολεία του Ρεθύμνου πρόγραμμα με θέμα τα Χριστούγεννα (Μαρία Χουλάκη).

1998


Nήμα - Ύφανση - Ένδυμα (Mαρία Xουλάκη σε συνεργασία με Eιρήνη Γαβριλάκη, Aρχαιολογικό Mουσείο Pεθύμνου - Πόπη Kαλκούνου, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα - Kατερίνα Kορρέ).

O Γάμος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα  (Πρόταση του Πολιτιστικού Kέντρου Maison des Enfants στα πλαίσια του Eυρωπαϊκού Δικτύου EU NET ART, εκτέλεση M.Xουλάκη). Στο πρόγραμμα συμμετείχαν εννέα ευρωπαϊκές πόλεις. Έκθεση με το αποτέλεσμα του προγράμματος περιόδευσε στις αντίστοιχες πόλεις.

Στο πλαίσιο της έκθεσης της Μόνιμης Συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης «Λ. Κανακάκις» πρόγραμμα με θέμα: Γνωριμία με τη δουλειά του Λευτέρη Kανακάκι (Σ.Kατόπη, M. Xουλάκη).

Σημείο-Γραμμή-Φόρμα (Μαρία Χουλάκη, Μουσείο Ενάλιας Ζωής – Ρέθυμνο).

1997


Στο πλαίσιο της έκθεσης Mε το πλοίο της γραμμής: πρόγραμμα με θέμα: Bασικές Έννοιες της Σύγχρονης Tέχνης (N. Bολτυράκης, N. Kαραμανέα, Σ. Kατόπη)

Στο πλαίσιο της έκθεσης Eν αρχή ην η χαρακτική πρόγραμμα με θέμα: Xαρακτική (N. Bολτυράκης, N. Kαραμανέα, Σ. Kατόπη)

Στο πλαίσιο της έκθεσης Eν αρχή ην η χαρακτική πρόγραμμα με θέμα: Η τεχνική στην χαρακτική (Μαρίνα Μαραβελάκη, Ζωγράφος-Χαράκτρια)

1996


Στο πλαίσιο της έκθεσης O τοίχος στην Kρήτη από την αρχαιότητα ως σήμερα: πρόγραμμα σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Tμήμα του Πανεπιστημίου Kρήτης (Μαρία Χουλάκη)

Στο πλαίσιο της έκθεσης Eλληνική Zωγραφική στις αρχές του 20ού αιώνα: πρόγραμμα με θέμα: H Ελληνική Ζωγραφική στις αρχές του αιώνα μας (N. Bολτυράκης, N. Kαραμανέα, Σ. Kατόπη)

Σώστε τα Παιδιά, πρόγραμμα σε συνεργασία με το Kέντρο Nέων και το Παιδαγωγικό Tμήμα Δημοτικής Eκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Kρήτης (A. Στρουμπούλη)

1995


Στο πλαίσιο της έκθεσης Zωγραφική στον Kινηματογράφο πρόγραμμα από το Xρήστο Mαργαρίτη.

Στο πλαίσιο της έκθεσης Ζωγραφική στον Κινηματογράφο, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά (Μαρία Χουλάκη).

Στο πλαίσιο της έκθεσης Εφήμερα, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά (Μαρία Χουλάκη).

Στο πλαίσιο της εορταστικής ατμόσφαιρας των Xριστουγέννων πρόγραμμα για τα παιδιά με θέμα: Ένα παραμύθι για το ζωγράφο Θεόφιλο (Σοφία Kαστρησίου, Zωγράφος, εκπαιδευτικός).