ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ "Λ. ΚΑΝΑΚΑΚΙΣ"


PermanentCollection

Βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς ιστορικής πόλης, κάτω από το ενετικό τείχος και το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Αγοράστηκε στη δεκαετία του 1970 από τον Δήμο Ρεθύμνης και το 1992 λειτούργησε πρώτη φορά ως Δημοτική Πινακοθήκη. Το 1995, το Ρέθυμνο εντάχθηκε στον θεσμό του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων με συνέπεια την ίδρυση του Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίαςπου προσανατόλισε τις δραστηριότητες της Πινακοθήκης στη σύγχρονη τέχνη. 

Ένας καινούριος χώρος που συμπλήρωσε την παλιά Δημοτική Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκις» και το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας, ώθησε τη δημιουργία του νέου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που απέκτησε η Κρήτη.
Το παλιό ενετικό κτίσμα που αποτέλεσε στις αρχές του 20ου αιώνα, έναν από τους πρώτους βιομηχανικούς χώρους του νησιού, με το εργοστάσιο σαπουνιού που φιλοξενούσε μέχρι τη δεκαετία ΄70, σήμερα αποτελεί έναν σύγχρονο μουσειακό χώρο υψηλών προδιαγραφών. 
Ενοποιώντας το παλιό κτίριο με τα διπλανά, επανέρχεται ο κτιριακός ιστός στο ιστορικό κέντρο της πόλης σε έναν ενιαίο χώρο, περίπου 1000 τ.μ. Η μορφή του παλιού ενετικού και βιομηχανικού κελύφους αναπτύχθηκε εσωτερικά, βάση των σύγχρονων προδιαγραφών της μελέτης του Τάσου Μπίρη – Αρχιτέκτονα, Καθηγητή του Ε.Μ.Π., με την εξολοκλήρου χρηματοδότηση του Γ΄ Κοινοτικού Προγράμματος στήριξης.
Οι εργασίες επέκτασης και πλήρους αναστήλωσης διήρκησαν περίπου τρία χρόνια και υλοποιήθηκαν από την εταιρεία «Εργοδομή» του Στέλιου Χουρδάκη.
Κεντρικό άξονα της μελέτης αποτελεί η οροφή η οποία με τρόπο απολύτως σύγχρονο, κάνει διάλογο με τα διατηρητέα δοκάρια του παλιού κτιρίου και παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα φωτισμού ημέρας, εξαερισμού και κλιματισμού.

Στις αρχές του 2015, ολοκληρώθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης το έργο προσβασιμότητας ΑΜΕΑ. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007/2013 στο οποίο ο Δήμος Ρεθύμνου σε συνεργασία με το Δήμο Αγίας Νάπας και με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα (ΕΣΑμεΑ), υλοποίησαν την πράξη “Αγία Νάπα-Ρέθυμνο: καθολικά προσβάσιμες πόλεις”.
Το έργο αυτό βελτίωσε σημαντικά τις υποδομές, μετατρέποντας τους χώρους του Μουσείου σε χώρους φιλικούς για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες.
Την ίδια περίοδο, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μεταφοράς της κυρίας εισόδου του Μουσείου η οποία βρίσκεται πια επί της οδού Μεσολογγίου καθώς και οι εργασίες αναβάθμισης του πωλητηρίου το οποίο στεγάζεται στον ισόγειο χώρο, επί της εισόδου.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, διαθέτει μια μόνιμη συλλογή περίπου 680 έργων, σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής πραγματικότητας από το 1950 ως σήμερα. 
Τα έργα του Λ. Κανακάκι (περίπου 50) προέρχονται από δωρεές του ζεύγους Μπάμπη και Μαρίας Μαραγκού και άλλων συγγενών και φίλων του καλλιτέχνη.
Η συλλογή που στο σύνολό της καλύπτει επαρκώς τα δείγματα της τέχνης του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα, από την αφαίρεση και τη γεωμετρικότητα μέχρι τον νεοεξπρεσιονισμό, τη νέα παραστατικότητα, τον μινιμαλισμό, το αντικείμενο στον χώρο, τη γλυπτική και τη γλυπτοζωγραφική, τις συναρμογές, τις εγκαταστάσεις στον χώρο και τα περιβάλλοντα, την εννοιακή τέχνη, τη φωτογραφία, τη δημιουργία έργων επεξεργασμένων στον υπολογιστή, προσκλήθηκε και φιλοξενήθηκε στην Πινακοθήκη Πιερίδη στην Αθήνα, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας  ενώ συζητιούνται οι συνθήκες ασφάλειας και τρόπου παρουσίασής της σε άλλες ελληνικές πόλεις και νησιά που την έχουν ζητήσει.
Παράλληλα η συλλογή έργων του Λευτέρη Κανακάκι έχει αποτελέσει αντικείμενο ερευνητικού προγράμματος με σκοπό την ανάπτυξη, αξιολόγηση και εφαρμογή εκπαιδευτικών πολιτιστικών προγραμμάτων και αλληλεπιδραστικών πολυμέσων. Το πρόγραμμα υλοποίησε ο Ανδρέας Κόλλιας - Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σε αυτή τη διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια, ο κεντρικός χώρος και οι εναλλακτικοί χώροι που χρησιμοποιούσε ο θεσμός για τη σύγχρονη τέχνη, κατάφερε να ξεπεράσει τις πλέον αισιόδοξες προσδοκίες συγκεντρώνοντας την πανελλήνια και ενίοτε τη διεθνή κοινότητα της τέχνης. Εκθέσεις διεθνούς περιεχομένου, προγράμματα και συνεργασίες με φορείς αντίστοιχους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υλοποιήθηκαν ενώ εκπρόσωποι ιδρυμάτων,  θεωρητικοί   και   καλλιτέχνες  από  την   Ευρώπη  και  τις  Η.Π.Α., συναντήθηκαν στους χώρους μας με τους καλλιτέχνες μας αλλά και την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Συγκεκριμένα, από το 1992 έως σήμερα, έχουν οργανωθεί περίπου 140 εκθέσεις, μονογραφικές και θεματικές και έχουν εκδοθεί 60 κατάλογοι.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια των εκθέσεων λειτουργούν καθημερινά ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα κατά ηλικίες παιδιών, νέων και ενηλίκων.
Το 1996 το Ρέθυμνο μπήκε σε ένα δεύτερο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να δημιουργήσει Εργαστήρια Εικαστικών Τεχνών.
Οι δράσεις του Εκπαιδευτικού Τομέα και των Εικαστικών Εργαστηρίων πραγματοποιούνται στους χώρους του Μ.Σ.Τ. Κρήτης και σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην παλιά πόλη, (οδός Χειμάρας 8) για τα  μαθήματα κεραμικής (ενήλικες-παιδιά), ζωγραφικής (ενήλικες-παιδιά) κ.τ.λ.

Από το 2010 το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης λειτουργεί με την οικονομική στήριξη του Δήμου Ρεθύμνης και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης στην οποία έχει συγχωνευτεί καθώς και με χορηγίες συνεργαζόμενων φορέων.