Μουσειοβαλίτσα
"Το Πνεύμα της Εποχής"

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στην προσπάθειά του να είναι συνεπές στις ανάγκες της σύγχρονης πολιτιστικής πολιτικής διαφύλαξε και αξιοποίησε ένα εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό, δωρεά του ζεύγους Μάνου και Έπης Παυλίδη, δημιουργώντας μια πρωτότυπη μουσειοβαλίτσα με ιδιαίτερο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για φωτογραφικό υλικό που διαγράφει την ιστορία των σημαντικότερων κινημάτων του πρώτου μισού του 20ου αιώνα στην τέχνη: ζωγραφική, γλυπτική, μουσική, χορό, θέατρο, happenings, body art. Η επιλογή των φωτογραφιών και η συγγραφή των κειμένων έγιναν με την επιμέλεια του γνωστού άγγλου τεχνοκριτικού Charles Spencer και σε συνεργασία με τη Γκαλερί «Δεσμός» παρουσιάστηκαν στην Αθήνα το 1978. 

Το υλικό αυτό πέρασε σε ηλεκτρονική μορφή και στη συνέχεια τυπώθηκε σε πανό, ένα για κάθε κίνημα, τα οποία μπορούν, με πολύ απλό και εύκολο τρόπο,  να αναρτηθούν σε μια αυτόνομη και ολοκληρωμένη έκθεση.  

Η έκθεση μπορεί να αναρτηθεί σε οποιονδήποτε χώρο, κυρίως σε σχολεία, που ήταν και το βασικό μας μέλημα εξαρχής, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία. 

Ένα ειδικό έντυπο, μικρογραφία της έκθεσης, έχει τυπωθεί με σκοπό να κατατοπίζει όποιον ενδιαφέρεται να δανειστεί τη μουσειοβαλίτσα-έκθεση και να την αξιοποιήσει στο χώρο του. 

Τη μουσειοβαλίτσα συνοδεύει η ταινία του René Clair “L´ Entrecte” καθώς και μία κασέτα με μουσική Dada για να δοθεί μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα της εποχής στο θεατή.  

Η  μουσειοβαλίτσα-έκθεση μπορεί να αξιοποιηθεί, πέραν των πολιτιστικών χώρων της Κρήτης και των σχολείων σε αντίστοιχους χώρους σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μεσολογγίου 32, 74 131 Ρέθυμνο
Τηλ.: ++2831-52530
Ε-mail:info@cca.gr
Website: www.cca.gr