2018


Νοέμβριος - Δεκέμβριος: Αφιέρωμα στον διεθνή Έλληνα σκηνοθέτη, Θεόδωρο Τερζόπουλο.

Οκτώβριος: Φεστιβάλ με τίτλο Σύγχρονη Τέχνη Νέων Μέσων και Δημιουργικότητα στην Εκπαίδευση. Συνεργασία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Οκτώβριος: Συμμετοχή στην Ετήσια Συνέλευση της διοργάνωσης Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Στρασβούργο (Σοφία Τρούλη).

Σεπτέμβριος: Το Μ.Σ.Τ. Κρήτης συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον συντονισμό της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, με δύο μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις (Σοφία Τρούλη).


Ιούνιος: Σκεπετζή Χρυσούλα, Ανασκαλεμένη μνήμη ή χωρίς ζάχαρη. Υπό την αιγίδα του Μ.Σ.Τ. Κρήτης

Μάιος: Hanji Fashion Show: Ένα σημαντικό γεγονός μόδας που αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα του Κορεάτικου λαού.

Μάιος: Με αφορμή την έκθεση Αρμάος - Πορταλάκη, Πορεία για Δύο, πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα: Κατανοώντας τη γεωμετρική αφηρημένη τέχνη (Γιαπλέ Δήμητρα).

Απρίλιος: Συμμετοχή του Μ.Σ.Τ. Κρήτης - Εκπαιδευτικός Τομέας, στο Διεθνές συνέδριο με τίτλο "Meet, See, Do". Διοργάνωση: Balkan Museum Networking, Θεσσαλονίκη, 18-20 Απριλίου 2018 (Σοφία Τρούλη).

Απρίλιος: Συμμετοχή του Μ.Σ.Τ. Κρήτης - Εκπαιδευτικός Τομέας, στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: Εκπαίδευση και Πολιτισμός: Σχέσεις και Προοπτικές που διοργανώνει, στο Ηράκλειο Κρήτης, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου.

Φεβρουάριος: Διάλεξη με θέμα: Σταθμοί στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Τέχνης (Γιαπλέ Δήμητρα).

2017


Δεκέμβριος: Στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων δράσεων του Μ.Σ.Τ. Κρήτης, πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα: Απεικονίσεις της Γέννησης του Χριστού στην τέχνη (Γιαπλέ Δήμητρα).

Δεκέμβριος: Στο πλαίσιο διοργάνωσης δράσεων του συλλόγου "Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου" υλοποίηση, από την Μαρία Μαραγκού, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Μ.Σ.Τ. Κρήτης, διάλεξης με θέμα: Πολιτισμός: Μία εύκολη υπόθεση;

Δεκέμβριος: Με αφορμή την έκθεση Δέκα Κεφάλαια. Έργα από τη Μόνιμη Συλλογή, διάλεξη με θέμα: Η ζωή και το έργο του Μαρσέλ Ντυσάν (Γιαπλέ Δήμητρα).

Νοέμβριος: Με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου 1973, πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα: Η τέχνη την περίοδο της Δικτατορίας ως έκφραση διαμαρτυρίας (1967 - 1974), από την ιστορικό τέχνης, Δήμητρα Γιαπλέ.

Οκτώβριος: ArtAmari Residency. Ομιλία και παρουσίαση της δουλειάς της εικαστικού από την Γερμανία (Ruth Weigand).

Οκτώβριος: Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα Η τέχνη ως ιδεολογικό όπλο στην Ιταλία, τη Γερμανία και τη Σοβιετική Ένωση, την περίοδο του Μεσοπολέμου (Γιαπλέ Δήμητρα).

Οκτώβριος: Στο πλαίσιο του 28ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου, ομιλία με θέμα: Sandro Botticelli (περ.1445-1510): από τον Οίκο των Μεδίκων στον Savonarola (Γιαπλέ Δήμητρα).


Οκτώβριος: Στο πλαίσιο του 28ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου παρουσιάστηκαν τέσσερις μονόλογοι: Προσωπογραφίες Ρεθεμνιωτών.


Σεπτέμβριος: Παρουσίαση συλλεκτικών βιβλίων (Σπύρος Τσικαλάκης).

Αύγουστος: Η ιστορία του Μ.Σ.Τ. Κρήτης μέσα από το επικοινωνιακό υλικό του. Δράση που φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Τεχνών & Εργαστήρι Βυζαντινής Παράδοσης στο Ρέθυμνο.

Ιούλιος: Φωνητικό Κουαρτέτο Γιασεμί σε διάφορα σημεία της πόλης του Ρεθύμνου.

Ιούνιος: Παρουσίαση βιβλίων Ο Μουσουργός του Γιώργου Δουατζή και Μία τυχαία Ιφιγένεια της Χρυσοξένης Προκοπάκη (Eκδόσεις Στίξις).

Απρίλιος: artAmari Residency. Ομιλία και παρουσίαση της δουλειάς δύο εικαστικών από την Αργεντινή (Γασπάρ Ασέμπο - Μάρκος Μανγκάνι).

Απρίλιος: Συμμετοχή στη Διημερίδα του 28ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνης με θέμα Πορτραίτο άνθρωπος στην Αναγένννηση (Κώστας Χρηστίδης, Σοφία Τρούλη).

Ιανουάριος: Συμμετοχή στην Ημερίδα της Ελληνικής Ομάδας Εργασίας ICOM - CECA με θέμα: "Ας συζητήσουμε... Μουσειακές εκπαιδευτικές δράσεις: τί, πώς, γιατί;" (Κώστας Χρηστίδης)


Ιανουάριος - Μάρτιος: το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης συμμετέχει στην έκθεση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος με τίτλο: Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1950 - 1970, με 8 έργα από τη Μόνιμη Συλλογή του.  

2016


Δεκέμβριος: στο πλαίσιο της υλοποίησης του Project "Η πόλη μας γιορτάζει τα Χριστούγεννα με τα παιδιά" υλοποιήθηκε στους χώρους του Μ.Σ.Τ. Κρήτης χριστουγεννιάτικη δράση με θέμα: Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη και Το αστέρι των Χριστουγέννων.

Νοέμβριος: Στο πλαίσιο της έκθεσης Σώμα και άλλες μικρές ιστορίες, ξενάγηση στον Σύλλογο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου (Μαρία Μαραγκού).

Οκτώβριος: artAmari Residency. Ομιλία των εικαστικών Παναγιώτη Βούλγαρη, Αγγελικής Δουβέρη, Δήμητρας Μαλταμπέ και Λίας Πέτρου.

Αύγουστος: Φωνητικό σχήμα τριών τραγουδιστών σε μία συναυλία με θέμα Αγάπη... κραταιά ως θάνατος.

Ιούνιος: Συμμετοχή στο Προσυνεδριακό Διεπιστημονικό - Καλλιτεχνικό Συμπόσιο με θέμα Το Ανθρώπινο Σώμα και Βίωμα στην Εποχή της Σύγχρονης Κρίσης υπό το Πρίσμα της Επιστήμης και της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Μάιος: Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2016 του ICOM, μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα "Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης μας γνωρίζει τη γειτονιά του".

Μάιος: artAmari Residency. Ομιλία της εικαστικού Hadas Tapouchi (Πολωνία / Ισραήλ).

2015


Οκτώβριος: artAmari Residency. Ομιλία της εικαστικού Ivana Ivkovic.

Οκτώβριος: Συμμετοχή στη Διημερίδα με θέμα: Μουσεία και Εκπαίδευση. Από τη θεωρία στην πράξη (Μουσείο Καζαντζάκη, Μαρία Μαραγκού, Κώστας Χρηστίδης)

Ιούλιος: Εισήγηση - Συζήτηση με θέμα: Τέχνη και Ψυχιατρική σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου (Κώστας Χρηστίδης)

Ιούνιος: Παρουσίαση βιβλίου Πέλλας Λασηθιωτάκη με τίτλο:Τα ψέματα δεν είναι για εμάς.

Μάιος: Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ημέρες Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε συναυλία κλασικής μουσικής με το ντουέτο Δίαυλος, στους χώρους της έκθεσης του Κορεάτη καλλιτέχνη BongJung Kim.

Μάιος: Solo performance του Δημήτρη Σιδερή, την βραδιά εγκαινίων της έκθεσης BongJung Kim: Κυνερνητικός Εθισμός.


Μάιος: Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Ξενάγηση ανοικτή για το κοινό και τους φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μάιος: Ομιλία της Εικαστικού Paz de la Calzada (Ισπανία/ΗΠΑ). Η Paz, εικαστικός που φιλοξενήθηκε από το artAmari Residency, παρουσίασε τη δουλειά της και την εμπειρία της από το πρότζεκτ που δούλεψε με τίτλο Νομαδικός Λαβύρινθος.

Απρίλιος: Ομιλία Εικαστικών El Ka (Γαλλία / Βέλγιο. Το εικαστικό δίδυμο παρουσίασε τη δουλειά του και μίλησε για την εμπειρία του από την περιοχή του Αμαρίου, όπου φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο της 5ης περιόδου του artAmari Residency.

Ιανουάριος - Απρίλιος: Ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος πραγματοποιήσε μηνιαίες συναντήσεις με θέμα τον θηλασμό.

2013


Δεκέμβριος: Άγγελος Σκούρτης. Ποιητική performance: Συχνά οι Δεσποινίδες της Αβινιόν έβλεπαν Τραβιάτα. 

Νοέμβριος: Η αλήθεια του παραμυθιού και ο καρπός του Ήλιου. Παρουσίαση βιβλίου και εκπαιδευτική δράση. Παρουσίαση-υλοποίηση: Θεοδοσία Αργυράκη - Ασαργιωτάκη

Ιούλιος: Ευγένιος Τριβιζάς, Αφήγηση παραμυθιού σε παιδιά και μεγάλους.

Μαϊος: Συναυλία Μουσικής Δωματίου, με έργα για τρομπέτα, κόρνο, φαγγότο, βιολοντσέλο (Μουσικός Καρπός)

Μαϊος: Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μ.Σ.Τ. Κρήτης παρουσίασε τη συναυλία της Ελένης Τσαουσάκη (αρπίστα) και της Ειρήνης Βούζη (φλαουτίστα). Παρουσιάστηκαν έργα σύγχρονης μουσικής για φλάουτο και άρπα.

Μάρτιος: Η Χορωδία Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε.Ν. Ρεθύμνου και το Μ.Σ.Τ. Κρήτης πραγματοποίησαν εκδήλωση εμπνευσμένη από τη φωτεινή πλευρά της ζωής μέσα από τα παιδικά όνειρα και πέρα από τους φόβους των παιδιών.

2012


Αύγουστος: Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Άκη Ράπτη, "Το φως στην Παλιά πόλη του Ρεθύμνου", Τζαμί Ιμπραήμ Χαν (Φορτέτσα Ρεθύμνου), υπό την αιγίδα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Μάϊος: Ο Ευριπίδης Σταματίου (πιάνο) και ο Σταμάτης Μιχαηλίδης (σαξόφωνο) παρουσίασαν ένα πρόγραμμα τζαζ μουσικής βασισμένο σε swing και funk κομμάτια. Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Πόλης "Ημέρες Ρεθύμνου".

Μάρτιος: Διάλεξη με θέμα: "Σύγχρονοι Έλληνες φωτογράφοι συζητούν για το έργο τους". Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης "Μία μέρα τον Αύγουστο" από την φωτογραφική ομάδα phasma2. Συντονισμός συζήτησης κ. Άρης Τσαντηρόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

2011


Σεπτέμβριος: Παρουσίαση λευκώματος "Νευς Αμάρι. Σχέδια και κείμενα. Έλλη - Μαρία Κομνηνού Νενεδάκη", απαγγελία αποσπασμάτων Θωμάς Κατιφές.

Ιανουάριος: Επίσκεψη – ξενάγηση 60 περίπου ξεναγών του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Θήρας στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (Κώστας Χρηστίδης).

Στο πλαίσιο της συνάντησης της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων ομιλία με θέμα: Εικαστικές Τέχνες στην Εκπαίδευση. Ζητήματα μεθοδολογίας. Παρουσίαση των Εικαστικών Εργαστηρίων Ρεθύμνης (Κώστας Χρηστίδης, Σταθμός Α.Σ.Κ.Τ., Ρέθυμνο).

Μάιος: Διάλεξη με θέμα:  Η φωτογραφία στον κινηματογράφο (Κουτσαφτής Φίλιππος, Διευθυντρής Φωτογραφίας, Εικαστικά Εργαστήρια, Ρέθυμνο).

Μάιος: 'Εκθεση εννέα νέων εικαστικών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών / ΙΤΕ με τίτλο: Παράθυρα, υπό την αιγίδα του Μ.Σ.Τ. Κρήτης.

2010


Ιανουάριος, 16: 4η ομιλία στο πλαίσιο του 3ου κύκλου Ανοικτών Διαλέξεων Προβληματισμού και Παρέμβασης με θέμα: Μεταναστεύσεις, Διασπορές, Ρατσισμός, Ομιλητής: Δαμανάκης Μ. – Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ιανουάριος, 20: 5η ομιλία στο πλαίσιο του 3ου κύκλου Ανοικτών Διαλέξεων Προβληματισμού και Παρέμβασης με θέμα: Ευγενής διαφθορά: «Μικρά μυστικά» κοριτσιών από το Ρέθυμνο του Μεσοπολέμου, Ομιλητής: Χουρδάκης Α. – Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ιανουάριος, 27: 6η ομιλία στο πλαίσιο του 3ου κύκλου Ανοικτών Διαλέξεων Προβληματισμού και Παρέμβασης με θέμα: Πώς μπορώ να συνεργαστώ με τον εκπαιδευτικό του παιδιού μου;, Ομιλητής: Οικονομίδης Βασίλειος – Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης.

Φεβρουάριος, 10: 7η ομιλία στο πλαίσιο του 3ου κύκλου Ανοικτών Διαλέξεων Προβληματισμού και Παρέμβασης με θέμα: Κόκκινο ή κόκινο; Άγγελος ή άγκελος; Ψάρι ή πσάρι; Η συμβολή της ορθογραφίας στη διδασκαλία και στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, Ομιλήτρια: Τζακώστα Μαρίνα – Λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης.

Φεβρουάριος, 17: 8η ομιλία στο πλαίσιο του 3ου κύκλου Ανοικτών Διαλέξεων Προβληματισμού και Παρέμβασης με θέμα: Ψυχική ανθεκτικότητα των Παιδιών: Τι πρέπει να γνωρίζουν Παιδαγωγοί και Γονείς, Ομιλητής: Ματσόπουλος Αναστάσιος – Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης.

Φεβρουάριος, 24: 9η ομιλία στο πλαίσιο του 3ου κύκλου Ανοικτών Διαλέξεων Προβληματισμού και Παρέμβασης με θέμα: Κεντρικές διαστάσεις γονικής συμπεριφοράς: Πώς οδηγώ το παιδί μου στην προσαρμογή, την επιτυχία και την ευτυχία, στη ζωή και στο σχολείο, Ομιλητής: Θ. Ελευθεράκης – Λέκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μάρτιος, 10: 10η ομιλία στο πλαίσιο του 3ου κύκλου Ανοικτών Διαλέξεων Προβληματισμού και Παρέμβασης με θέμα: Διαλέγοντας βιβλία για παιδιά: Αναζητώντας απαντήσεις σε εφτά ερωτήματα, Ομιλήτρια: Αλεξάνδρα Ζερβού – Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μάρτιος, 12: Εσπερίδα με θέμα: Τέχνες και Μέση Εκπαίδευση (Α΄ Μέρος: Θεωρητικές προσεγγίσεις σε ζητήματα Τέχνης, Β΄Μέρος: Τέχνες και Σχολείο). Διοργάνωση Πανεπιστήμιο Κρήτης – Φιλοσοφική Σχολή, Κοσμητεία – Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών.

Μάρτιος, 17: 11η ομιλία στο πλαίσιο του 3ου κύκλου Ανοικτών Διαλέξεων Προβληματισμού και Παρέμβασης με θέμα: Νέοι και πολιτική, Ομιλήτρια: Καλογιαννάκη Πέλλα – Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μάρτιος, 24: 12η ομιλία στο πλαίσιο του 3ου κύκλου Ανοικτών Διαλέξεων Προβληματισμού και Παρέμβασης με θέμα: Επιστήμη, τεχνολογία και κοινωνία, Ομιλητής: Μιχαηλίδης Παναγιώτης – Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μάιος, 19: Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το Μουσείο Μπενάκη πραγματοποίησε τιμητική εκδήλωση – βράβευση για την πνευματική προσφορά του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι: Άγγελος Δεληβορριάς, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη και Γιώργος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου.
Μίλησαν οι: Τζούλια Δημακοπούλου, Διευθύντρια Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Εικαστικός, Νίκος Ξυδάκης, Δημοσιογράφος και Νίκος Χατζηνικολάου, Ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Τέχνης Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ιούνιος: Με αφορμή την έκθεση  των Εικαστικών Εργαστηρίων, διοργάνωση συζήτησης με τη μορφή στρογγυλής τραπέζης με θέμα: Ο Διάλογος στην τέχνη (συντονίστρια Μαρία Μαραγκού, εισηγήσεις: Κ. Χρηστίδης, Α. Τσίντζος, Ε. Μυλωνάκης, Σ. Σκανδάλης). Ακολούθησε ανοικτός διάλογος.

Οκτώβριος: Κύκλος διαλέξεων με θέμα: Αρχιτεκτονική στην καθημερινότητα. Επιμέλεια διαλέξεων Στέφανος Σκανδάλης – αρχιτέκτονας, με την αρωγή του αρχιτέκτονα – μηχανικού Νίκου Κονταξάκη.

2009


Ο Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» οργάνωσε διάλεξη της κας Ελένης Μισιρλή – Τζιφάκη, Χαράκτρια / Καθηγήτρια κοσμήματος με θέμα: «Το Κρητικό κόσμημα από τη Μινωική εποχή μέχρι σήμερα». Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Οργάνωση βραδιάς με αφορμή τα δύο χρόνια από το θάνατο της Επιμελήτριας της Δημοτικής Πινακοθήκης «Λ.Κανακάκις», Νότας Καραμανέα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης «Λ. Κανακάκις».

Νοέμβριος, 25: 1η ομιλία στο πλαίσιο του 3ου κύκλου Ανοικτών Διαλέξεων Προβληματισμού και Παρέμβασης με θέμα: “Τι περιμένει ο έφηβος από την οικογένειά του;”. Οι ομιλίες οργανώθηκαν από το Δήμο Ρεθύμνου και το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Υγείας. Ομιλητής: Κωνσταντίνος Κορώσης – Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Πανεπιστημίου Κρήτης.

"Εκθεση του Victor Koen - "Dark Peculliar Toys" στο Μ.Σ.Τ. Κρήτης. Φωτογραφική ομάδα φοιτητών Ρεθύμνου, υπό την αιγίδα του Μ.Σ.Τ. Κρήτης.

Δεκέμβριος, 2: 2η ομιλία στο πλαίσιο του 3ου κύκλου Ανοικτών Διαλέξεων Προβληματισμού και Παρέμβασης με θέμα: “Υπάρχει χρόνος;”, Ομιλητής: Τζαβάρας Ιωάννης – Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης.

Δεκέμβριος, 16: 3η ομιλία στο πλαίσιο του 3ου κύκλου Ανοικτών Διαλέξεων Προβληματισμού και Παρέμβασης με θέμα: “Εκπαίδευση: Δημόσια ή Ιδιωτική; Υπάρχει δίλημμα; ΄Η, γιατί πρέπει να αντισταθούμε στην ΄ιδιωτικοποίηση΄”, Ομιλητής: Καραγιώργος Δημήτρης – Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης.

2008


Ο Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» οργάνωσε τιμητική εκδήλωση προς την Μαρία Μαραγκού – Διευθύντρια του Κ.Σ.Ε.Δ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης «Λ. Κανακάκις» υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης.

2007


Σεμινάριο με θέμα: Kαλλιτεχνικό κόσμημα (Κατερίνα Μαυρακάκη).

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ρεθύμνης για τα Χριστούγεννα, κατασκευάστηκαν χριστουγεννιάτικα στολίδια από παιδιά της πόλης στο χώρο των Εικαστικών Εργαστηρίων.

2006


Συμμετοχή σε Διαγωνισμό Ζωγραφικής του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS με θέμα: «Για μία σταγόνα νερό…». Βραβεύτηκε ένα ομαδικό έργο.

Εικονογράφηση εντύπου από τα Εικαστικά Εργαστήρια για τη συμφωνική ορχήστρα Κρήτης με θέμα το θεατρικό και μουσικό δρώμενο «Ο Πέτρος και ο λύκος». Ζωγράφισαν γι΄αυτό παιδιά Δημοτικού.

Αφίσα για Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού του Δήμου. Φιλοτεχνήθηκε από τα παιδιά των Εικαστικών Εργαστηρίων.

Συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την Ημέρα κατά των Ναρκωτικών που διοργανώθηκαν από το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) στη μαρίνα Ρεθύμνου.

Συμμετοχή των Εικαστικών Εργαστηρίων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Ναυτική Εβδομάδα με έργα των παιδιών. Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Ξενία Ρεθύμνου.

Στο πλαίσιο των διεθνών ιστιοπλοϊκών αγώνων “Regatta Odysail ‘06” συμμετοχή του Κ.Σ.Ε.Δ. με περίπτερο που στήθηκε στη μαρίνα του Ρεθύμνου.

Συμμετοχή στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ένα σεμινάριο με θέμα: Οι νέοι και το κουκλοθέατρο (Αμαλία Περράκη, Εικαστικός).

2004


Στo πλαίσιo του Ρεθυμνιώτικου καρναβαλιού οργανώθηκε το 4ο Καλλιτεχνικό Κυνήγι Θησαυρού, στο χώρο τέχνης “8” του Κ.Σ.Ε.Δ. , για παιδιά Β΄ έως Στ΄ Δημοτικού. Τα σημεία αναζήτησης ήταν σχετικά με την τέχνη της χαρακτικής (Νότα Καραμανέα, Κουγιουμουτζή Κατερίνα).

Ημερίδα με θέμα: Πολυσυστημική προσέγγιση των παιδιών. Σύγχρονες ψυχοπαιδαγωγικές και ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις στην Ειδική Αγωγή και στη Σχολική Ψυχολογία, συνδιοργάνωση με τη Σχολή Επιστημών Αγωγής - Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Παρουσίαση του βιβλίου της Λεύκης Μολφέση με τίτλο: Η μέρα που λέγεται σήμερα, εκδόσεις Μελάνι (Ομιλητές: Βασίλης Κάλφας – Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλης Πεσμαζόγλου – Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης, Λεύκη Μολφέση – συγγραφέας).

Πρακτική μαθητών του Κ.Ε.Κ. – Εταιρεία Έρευνας και Επικοινωνίας (Τμήμα  με θέμα: Πολιτιστική Διαχείριση Μουσείων – Management & Marketing Μουσείων), στο Κ.Σ.Ε.Δ.

Συμμετοχή σε Ημερίδα με θέμα: «Εμείς και το Ρέθυμνο» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης στο Ωδείο Ρεθύμνου (Νότα Καραμανέα - Επιμελήτρια Κ.Σ.Ε.Δ. Ρεθύμνης).

2003


Προβολή φιλμ με τίτλο: Τσε Γκεβάρα, Ο άνθρωπος, ο φίλος, ο σύντροφος.

Στo πλαίσιο του Ρεθυμνιώτικου καρναβαλιού οργανώθηκε το 3ο Καλλιτεχνικό Κυνήγι Θησαυρού, στους  χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης “Λ. Κανακάκις”, για παιδιά Β΄ έως Στ΄ Δημοτικού. Τα σημεία αναζήτησης ήταν σχετικά με τα διάφορα είδη των τεχνών (Νότα Καραμανέα, Κουγιουμουτζή Κατερίνα). 

Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων Καλλιτεχνών Pépinières.

Παρουσίαση της βιογραφικής παρουσίασης της δουλειάς του Κώστα Τσόκλη με τίτλο: Αυτά. Κώστας Τσόκλης, Μουσείο Μπενάκη - Αθήνα.

Ημερίδα με θέμα Η Διαθεματική προσέγγιση και Η Ευέλικτη Ζώνη, συνδιοργάνωση με τη Σχολή Επιστημών Αγωγής - Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Σύλλογο μετεκπαιδευόμενων  δασκάλων και νηπιαγωγών «Έλλη Αλεξίου».

Συμμετοχή στη διεθνή ημέρα Μουσείων με ένα πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού με θέμα: Παιδιά-Φίλοι του Μουσείου (Νότα Καραμανέα, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Θοδωρής Ραυτόπουλος, Γιάννης Στεφανάκις).

Διάλεξη με θέμα Εισαγωγή στην Ιστορία της τέχνης, 19ος έως 20ος αιώνας (Σοφία Κατόπη).

Σειρά διαλέξεων με θέμα Η ζωή και το έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Νότα Καραμανέα, Μανόλης Καρτεράκης).

2002


Στα πλαίσια της έκθεσης του καλλιτέχνη - σκηνογράφου Φαίδωνα Πατρικαλάκι και του Ρεθυμνιώτικου καρναβαλιού, οργανώθηκε το 2ο Καλλιτεχνικό Κυνήγι Θησαυρού, στο χώρο τέχνης “8” του Κ.Σ.Ε.Δ., για παιδιά Β΄ έως Στ΄ Δημοτικού. Τα σημεία αναζήτησης ήταν σχετικά με το θέατρο (αρχαίο - κρητικό - σύγχρονο), τα σκηνικά, τα κοστούμια και τη δουλειά του καλλιτέχνη (Νότα Καραμανέα, Κουγιουμουτζή Κατερίνα).

Συμμετοχή σε επιμορφωτικό σεμινάριο καθηγητών καλλιτεχνικών μαθημάτων με θέμα: Τα νέα δεδομένα στα μαθήματα Εικαστικής Τέχνης (εισηγητές: Αραπάκη Ξένια, Ευαγγέλου Κώστας, Χάσουλα Χάρις, Χουλάκη Μαρία).

Συμμετοχή σε συμπόσιο για εκπαιδευτικούς με θέμα: Η παραδοσιακή υφαντουργία στον ελλαδικό χώρο (Κορρέ Κατερίνα – Χουλάκη Μαρία).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα πραγματοποίηση Διεθνούς Φεστιβάλ Πιθαριών στο Ρέθυμνο. Συνδιοργάνωση με τη Διεθνή Ακαδημία Κεραμικής (IAC).

Συμπόσιο με θέμα Η απόλαυση στην τέχνη.

Διάλεξη με θέμα Εισαγωγή στην Ιστορία της τέχνης, 15ος έως 18ος αιώνας (Σοφία Κατόπη).

Συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής καλλιτεχνών Apollonia με Κρήτες και Αλσάτες καλλιτέχνες με θέμα το Λαβύρινθο, σε συνεργασία με το Centre Européen Actions Artistiques Contemporaines (CEAAC).

2001


Μάιος: Συμμετοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης "Λ. Κανακάκις" - Κ.Σ.Ε.Δ., σε Ημερίδα στα Χανιά, με θέμα: Ανιχνεύοντας τον ρόλο μίας τοπικής πινακοθήκης (Βαγγέλης Τσουρλάκης).

Μάιος: Συμμετοχή του Κ.Σ.Ε.Δ. και των Εικαστικών Εργαστηρίων στην πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση των Εικαστικών Εργαστηρίων του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Εργαστηρίων, στη Λάρισα.


Στα πλαίσια του Ρεθυμνιώτικου καρναβαλιού οργανώθηκε το 1ο Καλλιτεχνικό Κυνήγι Θησαυρού, στους  χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης “Λ. Κανακάκις”, για παιδιά 8-12 ετών, με σημεία αναζήτησης τα  έργα  του Κανακάκι και θησαυρό το εργαστήρι του (Νότα Καραμανέα, Κουγιουμουτζή Κατερίνα).

Διάλεξη με θέμα: Xώρος και άνθρωποι στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης “Λ. Κανακάκις” (Μανόλης Κονταξάκης – φωτογράφος).

Εικαστική πρακτική με τίτλο: Άριστον. Οι αισθήσεις γύρω από ένα τραπέζι το οποίο δόθηκε στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης “Λ. Κανακάκις”.

Διάλεξη με θέμα: Η ζωή και το έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Νότα Καραμανέα, Επιμελήτρια της Δημοτικής Πινακοθήκης “Λ. Κανακάκις”).

Συμμετοχή στη διεθνή ημέρα Μουσείων με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού με θέμα: Ο πηλός στην κατοικία (Βούλα Γουνελά, Φρόσω Μπόρα, Τάσος Τριανταφύλλου, Μαρία Χουλάκη).

Συμμετοχή στο Διεθνές συνέδριο του ICOM στη Βαρκελώνη με θέμα: Η εικαστική προσέγγιση έργων τέχνης (Μαρία Χουλάκη).

2000


Προβολή ταινιών από το 22ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρεθύμνης.

Παρουσίαση καταλόγου της Μόνιμης Συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης “Λ.Κανακάκις”, Ρέθυμνο.

Παρουσίαση καταλόγου της Μόνιμης Συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης “Λ.Κανακάκις”, Μουσείο Μπενάκη - Αθήνα.

Έκθεση του Νίκου Αλεξίου στην Αίθουσα τέχνης “Τζάμια-Κρύσταλλα”, Χανιά. Υπό την αιγίδα του Κ.Σ.Ε.Δ. Ρεθύμνης.

Εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνου, προς τιμή της Μαρίας Μαραγκού και της Δημοτικής Πινακοθήκης Λ. Κανακάκις (Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής Το Αρκάδι).

Σεμινάριο με θέμα: Πόλη. Τόπος έμπνευσης και Δημιουργίας. Συνεργασία με το Εκπαιδευτικό τμήμα του  Centre G.Pompidou του Παρισιού για τους Καθηγητές του Δικτύου Εικαστικών του ΥΠ.ΠΟ.

Στο πλαίσιο του παραπάνω σεμιναρίου διάλεξη με θέμα: Πολεοδομική εξέλιξη του Ρεθύμνου (Στέλιος Πατσουμάς, Υποψήφιος Διπλωματούχος Αρχιτέκτονας Ε.Μ.Π).

Διάλεξη με θέμα: Η ζωή και το έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Νάντια Βλάχου, Μεταπτυχιακή Ιστορίας της Τέχνης).

Ημερίδα με θέμα Νήμα - Ύφανση - Ένδυμα, συνδιοργάνωση με τα Maris Hotels, Ξεν/χείο Candia Maris, Ηράκλειο.

1999


Σειρά διαλέξεων με θέμα: Tα κινήματα του Νεοκλασικισμού και του Ρομαντισμού (Σοφία Kατόπη, Aρχαιολόγος, Mεταπτυχιακή Iστορίας της Tέχνης).

Διάλεξη από την Ángela María Arbeláez Arbeláez, καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης σε πανεπιστήμια της Κολομβίας με θέμα: Η Τέχνη στην Κολομβία. Alipio Jaramillo - Ο ζωγράφος του λαού.

Με την παλέτα της φύσης – Περιβαλλοντικό Κέντρο Καρωτής (Μαρία Χουλάκη).

Συμμετοχή στην ετήσια  έκθεση - συνάντηση των Εικαστικών Εργαστηρίων του Δικτύου στο Γκάζι, Αθήνα.

Στο πλαίσιο του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου έκθεση έργων του Δημήτρη Χατζόπουλου με θέμα: Εις Άγραν Ρεθύμνου (συνδιοργάνωση: Αναγεννησιακό Φεστιβάλ - Κ.Σ.Ε.Δ. - εκδόσεις ΑΓΡΑ).

Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων Καλλιτεχνών Pépinières.

Σειρά διαλέξεων με θέμα: Τα μοντέρνα κινήματα στις αρχές του 20ου αιώνα.
(Σοφία Kατόπη, Aρχαιολόγος, Mεταπτυχιακή Iστορίας της Tέχνης).

Στο πλαίσιο της Art Athina 7 ´99 συμμετοχή του Κ.Σ.Ε.Δ. σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: Η θέση της Ελλάδας στον εικαστικό χάρτη της Ευρώπης.

Συμμετοχή στην ετήσια συνάντηση Δημάρχων και Καλλιτεχνικών Διευθυντών του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων στη Βέροια.

Σεμινάριο κεραμικής με θέμα: Το καφενείο στο Ρέθυμνο (Βούλα Γουνελά, κεραμίστρια – Φρόσω Μπόρα, κεραμίστρια).

1998Σειρά διαλέξεων με θέμα: O Pέμπραντ και η εποχή του (Σοφία Kατόπη, Aρχαιολόγος, Mεταπτυχιακή Iστορίας της Tέχνης).

Στο πλαίσιο της έκθεσης Εικόνα και Είδωλο:
Διήμερο διαλέξεων με θέμα: Η Φωτογραφία στο Bauhaus (Μανώλης Κονταξάκης, φωτογράφος).

Συμμετοχή στην Β΄Παγκρήτια Συνάντηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (Νότα Καραμανέα, Επιμελήτρια Δημοτικής Πινακοθήκης “Λ. Κανακάκις”).

Σειρά διαλέξεων με θέμα: H Tέχνη του Διαφωτισμού και ο Goya (Σοφία Kατόπη, Aρχαιολόγος, Mεταπτυχιακή Iστορίας της Tέχνης).

Ομιλία του Στέλιου Σκοπελίτη στα πλαίσια των μαθημάτων Φωτογραφίας των Εικαστικών Εργαστηρίων του Κ.Σ.Ε.Δ. σχετικά με το έργο του.

Περιφερειακό σεμινάριο φωτογραφίας. Διοργάνωση ΝΕΛΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης, το Κέντρο Νέων και το Κ.Σ.Ε.Δ. με θέμα: Άνθρωποι και πόλη (Νίκος Δημολίτσας, καθηγητής φωτογραφίας).

Στο πλαίσιο της έκθεσης Με τη Λύρα και το Δοξάρι:
Ομιλία με θέμα: Η κρητική λύρα και οι μεταμορφώσεις της (Λάμπρος Λιάβας, εθνομουσικολόγος).

Στρογγυλή τράπεζα - Συζήτηση με θέμα: Ταξίδι Μνήμης
Συντονισμός Αριστέα Βαμβακά - Συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας.

Σεμινάριο με θέμα: Η διδακτική μέθοδος του Bruno Munari και παράλληλη διάλεξη με θέμα: Τα μουσεία και η διδακτική της τέχνης στην Ιταλία. Συνεργασία με το Διεθνές Μουσείο Κεραμικής της Φαέντσα.

Διοργάνωση-φιλοξενία της 2ης Συνάντησης Διευθυντών Ευρωπαϊκών Περιφερειακών Κέντρων Σύγχρονης Τέχνης στο Ρέθυμνο.

Παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Αντωνακάκη - Αναστασάκη με τίτλο: Όταν θυμώνεις είσαι μπλε.

1997


Στο πλαίσιο της έκθεσηςΠαραδοσιακές Λατρευτικές Μάσκες από όλο τον κόσμο:Διάλεξη με θέμα: O άνθρωπος μάσκα χωρίς μάσκα (Νίκος Παπαγεωργίου, εθνολόγος).

Διήμερο σεμινάριο με θέμα την κατασκευή του σταυρού, για τους μαθητές των Εικαστικών Εργαστηρίων του Κ.Σ.Ε.Δ. (Άγγελος Σκούρτης, καλλιτέχνης).

Στο πλαίσιο της έκθεσης Γ. Ζογγολόπουλος, Μ. Κατζουράκης, Μ. Μιχαηλίδης: Διάλεξη με θέμα: Το έργο του Γ. Ζογγολόπουλου (Σοφία Κατόπη, Aρχαιολόγος, Μεταπτυχιακή Ιστορίας της Τέχνης).

Ελληνοκαναδικό Διαπολιτιστικό Συμπόσιο Κεραμικής υπό την αιγίδα του Κ.Σ.Ε.Δ. Παρουσίαση συλλογικού έργου με θέμα: Λαβύρινθος.

Συμμετοχή στην 1η Συνάντηση Διευθυντών Ευρωπαΐκών Περιφερειακών Κέντρων Σύγχρονης Τέχνης στο Στρασβούργο με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παράλληλη συμμετοχή στην έκθεση νέων ευρωπαίων ζωγράφων με τίτλο: PICTURALE, EST, με έργα της Λίλας Πολενάκη.

Σεμινάριο με θέμα: Πηλός. Νέες χειρονομίες, καινούριες πρακτικές.

Συνεργασία με το Εκπαιδευτικό τμήμα του Centre G. Pompidou του Παρισιού για τους Καθηγητές του Δικτύου Εικαστικών του ΥΠ.ΠΟ.

Συμμετοχή στην πρώτη ετήσια έκθεση-συνάντηση των Εικαστικών Εργαστηρίων του Δικτύου στην Κοζάνη.

Σειρά διαλέξεων με θέμα:
O Mιχαήλ Άγγελος και η εποχή του (Nότα Kαραμανέα, Aρχαιολόγος, Mεταπτυχιακή Iστορίας της Tέχνης) και
O Greco και η εποχή του (Nεκτάριος Bολτυράκης, Aνθρωπολόγος, Mεταπτυχιακός Iστορίας της Tέχνης).

1996


Στο πλαίσιο της έκθεσης Παρουσίες. Αναδρομική Σπ. Μελετζής / Κ. Μπαλάφας / Δ.Τλούπας, οργανώθηκαν:
Ομιλία από τους τρεις φωτογράφους.

70 παιδιά εργάστηκαν πάνω στη φωτογραφία με δύο διαφορετικά θέματα: Περίπατος στην παλιά πόλη και επιλογή εικόνων που ενδιέφερε το κάθε παιδί και φωτογραφία του αγαπημένου αντικειμένου ή παιχνιδιού του καθενός. (Μαρία Χουλάκη, Αντώνης Χριστοφοράκης - Φωτογράφος).

Τετραήμερο σεμινάριο φωτογραφίας. Διοργάνωση ΝΕΛΕ με τη συνεργασία του Κ.Σ.Ε.Δ. και του Κέντρου Νέων Δήμου Ρεθύμνης (Πλάτων Ριβέλης, καθηγητής φωτογραφίας).

Στο πλαίσιο της Αναδρομικής έκθεσης του Γ. Σπυρόπουλου, οργανώθηκαν:
Ομιλία με θέμα: Γ. Σπυρόπουλος. Η ζωή και το έργο του (Μ. Μιχαηλίδου, Ιστορικός Τέχνης).

Διάλεξη με θέμα: Το έργο του Γ. Σπυρόπουλου (Γιάννης Παπαϊωάννου, Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης).

Συναυλία από το Λουδοβίκο των Ανωγείων στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης R. Jones, Ν. Παναγιωτίδης, Th. Ruff:
Έργο in situ. Δημιουργία ενός κήπου σε συνεργασία με το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων (R. Jones, Άγγ. Σκούρτης).

Στο πλαίσιο της έκθεσης Πολύτροπα - Κρήτη:
Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: Το πεδίο της τέχνης σα χώρος αντίστασης.

Με αφορμή τα Χριστούγεννα:
Αφήγηση Παραμυθιών από το Λουδοβίκο των Ανωγείων και Εικονογράφησή τους από τα παιδιά.

Eτήσια σειρά διαλέξεων με θέμα: H Mοντέρνα Tέχνη (Mαριλένα Γεωργιάδου, Iστορικός τέχνης).

1994


Στο πλαίσιο της έκθεσης Πηλός και σύγχρονη εικαστική δημιουργία: διάλεξη με θέμα Πηλός και πλαστική δημιουργία (Δημήτρης Πιερίδης).

Στο πλαίσιο της έκθεσης Ελληνική Ζωγραφική 18ος - 19ος αιώνας: διάλεξη με θέμα "Επτανησιακή ζωγραφική 18ος -19ος" (Μάνος Στεφανίδης).