Εικαστικός Παιδότοπος - Πάρκο Γλυπτικής

Το  Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, ξεκίνησε το 1997 τον σχεδιασμό ενός Πάρκου Γλυπτικής για παιδιά κάτω από τα τείχη του Ενετικού Φρουρίου (Fortezza). Η πρώτη χρηματοδότηση από πλευράς ΥΠ.ΠΟ., για τη διαμόρφωση του χώρου, είχε γίνει το 1996 προς το Δήμο Ρεθύμνης.

Ο σχεδιασμός του χώρου και του έργου έγινε με την ευθύνη του καθηγητή κ. Τάσου Μπίρη ο οποίος εργάστηκε για το έργο, κάνοντας πολύ μικρές επεμβάσεις στο φυσικό τοπίο, με πέτρινους πάγκους, θεατράκι, και ξύλινες διαδρομές, ακριβώς επειδή πίστεψε ότι ήταν μία ιδέα πρωτοποριακή για τον τόπο μας και θα λειτουργούσε πιλοτικά.

Παράλληλα οι πλέον ενδεδειγμένοι Έλληνες γλύπτες, δούλεψαν σε μακέτες τις ιδέες τους για παιγνίδια-έργα τέχνης.

Η ιδέα βασίζεται στη σχέση παιδιού-τέχνης μέσα από το παιγνίδι και την έκφραση αλλά και την προσέγγιση των πραγματικών υλικών και της αλήθειας της φύσης δια μέσου της ψυχαγωγίας. Το παιδί μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με την ιστορία, να παρατηρεί τα υλικά του ενετικού δομημένου περιβάλλοντος αλλά και την αλήθεια της φύσης. Ο εικαστικός παιδότοπος στο Ρέθυμνο, πρόγραμμα πιλοτικό για την υπόλοιπη Ελλάδα, έχει την αρχή του στην προτροπή του παιδιού να παίξει με έργα τέχνης.

Τα παιγνίδια, όλα δουλεμένα ως έργα μοναδικά γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν εξειδικευτεί στο θέμα παιδί, αντιστρέφουν τον όρο του μουσείου και του “μην αγγίζετε” θεμελιώνοντας τη σχέση απελευθέρωσης και αγάπης του παιδιού προς την τέχνη.

Είναι γνωστό ότι η απουσία αισθητικής παιδείας δημιουργεί τη συχνή απώθηση στον ενήλικα προς την έννοια μουσείο αλλά και έργο τέχνης. Ο παιδότοπος απευθύνεται στις ηλικίες παιδιών, από 2 χρόνων ως την εφηβική.

Το Πάρκο Γλυπτικής – Εικαστικός Παιδότοπος για παιδιά, παρόλο που έχει ολοκληρωθεί ως προς τη διαμόρφωσή του χώρου, έχει μείνει ανενεργό, αφού δεν έχει προχωρήσει η εγκατάσταση των γλυπτών.